Czy rojnik przeżyje zimę?
- Zenka
- Zadomowiony
Czy rojnik przeżyje zimę?
Mam rojnika w skrzynce.Kupiony wiosną. Chciałabym żeby przetrwał zimę, ale nie wiem jak go zabezpieczyć. Może ktoś z was coś wie w tym temacie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- survivor26
- Administrator
Re: czy rojnik przeżyje zimę?
Zeniu, przeżyje. Mam jeden w metalowym korytku przed gankiem, drugi w miednicy w ogrodzie i rosną tak już z 4 rok bez zabezpieczenia.
- Mila
- Zadomowiony
Przeżyje! Rojniki rosną u mnie w różnych dziwnych pojemnikach, nawet w 1,5 litrowej emaliowanej bańce na mleko
- Zenka
- Zadomowiony
Dzięki dziewczyny.A jak z podlewaniem? Schowałam pojemniki pod wiatę bo były zalewane, ale czy potem nie będzie za sucho?
- Mila
- Zadomowiony
- Mila
- Zadomowiony
- Zenka
- Zadomowiony
Re: Czy rojnik przeżyje zimę?
Milu, przetrwały, ale średnio wyglądają. Chyba nie bardzo umiem się nimi zająć. Jednemu znalazłam nowe miejsce. A inne siedzą w skrzynce. Może też powinnam poprzesadzać?
- Mila
- Zadomowiony
Moje doświadczenie z rojnikami jest takie, że czym uboższą ziemię mają i lepszy drenaż, tym lepiej wyglądają. Piasek ze żwirkiem, to dobre podłoże.Jeśli w skrzynkach czy pojemnikach zatrzymuje się woda, to kiepsko będą rosły.
- survivor26
- Administrator
U mnie po zimie zawsze wyglądają, jakby umarły, a potem parę tygodni podlewania i wracają do normy. W tym roku może w końcu przesadzę, ale generalnie rosną w wielkim ścisku i im nie przeszkadza.
- Mila
- Zadomowiony
- Zenka
- Zadomowiony
Moje niestety nie są takie piękne jak Twoje, Milu.
, Te drugie w tym roku przesadziłam. Planuję też to zrobić z tymi ze skrzynki. Niestety tylko środkowa przegroda ma otwór , tak,że woda spływa. Dwie pozostałe są bez otworów, rojniki na keramzycie.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jolka
- Zadomowiony
- Mila
- Zadomowiony
Jolu, tak. z hypertufy, Czyli cement, piasek i torf włóknisty. W dnie mają dużo dużych otworów i żwir na dnie.
Zeniu, ładne Twoje są. Gęściutko porosły. Ja bym porozsadzała Tylko muszą, niestety, mieć dobry odpływ wody.
Zeniu, ładne Twoje są. Gęściutko porosły. Ja bym porozsadzała Tylko muszą, niestety, mieć dobry odpływ wody.
- Zenka
- Zadomowiony
Chyba tak zrobię. Przesadzę. Pomyślę gdzie i w co, bo w tym pojemniku chyba nie dadzą rady. A na południu Europy to byle szczelina i rosną jak szalone