Drożdżowe spędzało mi sen z oczu..... Nie umiem i nic na to nie poradzę. Jedynie do makowca, który bardzo rzadko robię, to się udaje. I wreszcie trafiłam w sieci na takie dla nygusów. Już trzecią blachę będę piekła, bo przepyszne jest
Składniki:
10 dag drożdży,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
1 szklanka oleju,
4 jajka,
5 szklanek mąki (koniecznie przesiać)
1 cukier waniliowy
szczypta soli
owoce - w większych kawałkach, nie tarte.
Na dno miski pokruszyć drożdże, wsypać na to cukier, mleko (lekko podgrzane ), olej. Roztrzepać jajka, wylać na w/w składniki, na to mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Nie mieszamy!
Zostawić na 2-3 godziny, dopiero po tym czasie wymieszać mikserem całość.
Wyłożyć na blachę. Ciasto ma sporo tłuszczu, nie wymaga papieru do pieczenia. Tak jest w przepisie. Ja tradycyjnie wysmarowałam i tartą bułką obsypałam.
Na wierzch wsypać ulubione owoce. Z jabłkami jest przepyszne.
Przygotować kruszonkę.
Masło 100g
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wszystko razem zagnieść, i pokruszyć na wierzch. Ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 C (góra i dół).
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem, ale jak dla mnie to przesada.
Smacznego
Ciasto drożdżowe samo-robiące
- Barabella
- Administrator
- Posty: 16035
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
- Mila
- Zadomowiony
- Posty: 15844
- Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
- Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa
Re: Ciasto drożdżowe samo-robiące
Z pewnością wypróbuję
Bo ja na ogół robię topielca, też nie ma mowy, żeby się nie udało.
Bo ja na ogół robię topielca, też nie ma mowy, żeby się nie udało.
- Barabella
- Administrator
- Posty: 16035
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Re: Ciasto drożdżowe samo-robiące
Po 30 minutach w nie nagrzanym piekarniku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 11121
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Ciasto drożdżowe samo-robiące
Basiu chyba jutro rano wstanę, nastawię to ciasto o 6 i o 9 do piekarnika. Wygląda mega smakowicie.
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
- edulkot
- Zadomowiony
- Posty: 10077
- Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
- Lokalizacja: Ruda Śląska
Re: Ciasto drożdżowe samo-robiące
A ja zrobiłam dzisiaj, zapomniałam przełączyć z termoobiegu i się troszkę przypiekło. Jak smakuje napisze później.
Nie dość że przypieczone to wyschnięte, zdecydowanie nie wolno zostawiać nowego ciasta samego bez kontroli.
No i jak dla mnie za słodkie, następnym razem będę kontrolować i dam mniej cukru.
Nie dość że przypieczone to wyschnięte, zdecydowanie nie wolno zostawiać nowego ciasta samego bez kontroli.
No i jak dla mnie za słodkie, następnym razem będę kontrolować i dam mniej cukru.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta
Majka
Zmiany wokół domku
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta
Majka
Zmiany wokół domku