Farsz z kaszy gryczanej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 8022
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Farsz z kaszy gryczanej

Post autor: lora » 23 sty 2020, 9:15

Kucharką jestem byle jaką ale czasami coś mi się udaje :-)
gotuję na oko :-)

Dwie szklanki kaszy gryczanej ugotować z 4 szklankami wody i do gotującej kaszy dodać dobrą łyżkę masła, troszkę soli, ziarenka smaku. (prawie nie używam ziarenek, ale tutaj są potrzebne). Jak kasza wodę wchłonie zawijam w ręczniki i w piernaty wsadzam do prażenia z 2 godzinki (he, he według babcinej metody) może siedzieć w piernatach i dłużej.

Przeważnie robię z dnia na dzień, bo do farszu kasza musi być zimna.
Przepuszczam kaszę przez maszynkę do mielenia razem z serem białym 300 g .
Dodaję sól, pieprz, przyprawę Winiary, mieszam ...próbuję i według smaku.
Pierogi podaję z masełkiem lub z łyżeczką śmietany.
Smacznego. :-)
A zapomniałam do farszu jeszcze dodaję cebulkę zeszkliwioną na masełku !!!!

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 8313
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Farsz z kaszy gryczanej

Post autor: Jolka » 23 sty 2020, 11:46

Dziękuję Misiu :buziak:
Jak wypróbuję to dam znać, dziewczyny jeszcze o mięcie pisały, to do części dodam pociętą miętę świeżą lub suszoną.
Misiu a kasza gryczana to ta ciemna, czy jasna nie palona lepiej?

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony
Posty: 4768
Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23

Re: Farsz z kaszy gryczanej

Post autor: EwaM » 23 sty 2020, 19:30

Albo zamiast sera gotowane, suszone grzyby. tylko z nadmiaru pracowitości nie mielę kaszy.

AnnaF

Re: Farsz z kaszy gryczanej

Post autor: AnnaF » 23 sty 2020, 22:33

Mój-Tata-pochodzący-z-Lubelszczyzny-zawsze-wspominał-te-pierogi-z-dzieciństwa :D Ale-zdaje-mi-się,że-mówił-też-o-niewielkiej-ilości-mięty.

Awatar użytkownika
irenka
Zadomowiony
Posty: 269
Rejestracja: 21 mar 2017, 14:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Farsz z kaszy gryczanej

Post autor: irenka » 24 sty 2020, 14:51

Ja dodaję ugotowane ziemniaki i oczywiście suszoną miętę . Ziemniaków tak trochę, pomagają dobrze związać farsz, a mięty to nawet sporo .
Pozdrawiam, Irena

MaGorzatka

Re: Farsz z kaszy gryczanej

Post autor: MaGorzatka » 24 sty 2020, 18:05

Dziewczynki, w życiu nie jadłam takich pierogów, ale bardzo lubię kaszę gryczaną, to chyba by mi smakowały. Nie wiem, czy koniecznie z tą miętą, ale chyba warto wypróbować obie wersje.

Awatar użytkownika
Ryszan
Zadomowiony
Posty: 2590
Rejestracja: 21 mar 2017, 11:49
Lokalizacja: Łódź

Re: Farsz z kaszy gryczanej

Post autor: Ryszan » 24 sty 2020, 18:21

MaGorzatka pisze:
24 sty 2020, 18:05
Dziewczynki, w życiu nie jadłam takich pierogów, ale bardzo lubię kaszę gryczaną, to chyba by mi smakowały. Nie wiem, czy koniecznie z tą miętą, ale chyba warto wypróbować obie wersje.
Ja też :o

Keetee

Re: Farsz z kaszy gryczanej

Post autor: Keetee » 24 sty 2020, 18:30

Misiu my nie mielimy kaszy...jedynie mieszamy z serem plus z drobniutko pokrojona mięta, doprawione ino solą i ciut cukru do smaku. Uwielbiam podgrzane na czerwono ze smietaną i cukrem. To ulubione pierogo mojego taty.

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 8313
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Farsz z kaszy gryczanej

Post autor: Jolka » 25 sty 2020, 0:20

Narobiłyście mi takiego apetytu że na pewno spróbuję, dla mnie to też nowość ;)

MaGorzatka

Re: Farsz z kaszy gryczanej

Post autor: MaGorzatka » 25 sty 2020, 9:43

Oooo, Dorotko a już ten cukier do tego to zupełnie mi nie pasuje, ale ja zawsze tak miałam i nie mogłam się nadziwić tym plackom ziemniaczanym i leniwym z cukrem, dosladzanej marchewce, mizerii i buraczkom.
Moje smaki to sól i goryczka, to lubię...

Keetee

Re: Farsz z kaszy gryczanej

Post autor: Keetee » 25 sty 2020, 14:42

Dobre są z cukrem...tak jak naleśniki z serem podsmażone na czerwono na maśle ze śmietaną i cukrem :mniam: Placki lubię na różne sposoby, z cukrem też :okok:
Ale wiem...smaki są różne :luzik:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”