Farsz z kaszy gryczanej
- lora
- Zadomowiony
- Posty: 8022
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51
Farsz z kaszy gryczanej
Kucharką jestem byle jaką ale czasami coś mi się udaje
gotuję na oko
Dwie szklanki kaszy gryczanej ugotować z 4 szklankami wody i do gotującej kaszy dodać dobrą łyżkę masła, troszkę soli, ziarenka smaku. (prawie nie używam ziarenek, ale tutaj są potrzebne). Jak kasza wodę wchłonie zawijam w ręczniki i w piernaty wsadzam do prażenia z 2 godzinki (he, he według babcinej metody) może siedzieć w piernatach i dłużej.
Przeważnie robię z dnia na dzień, bo do farszu kasza musi być zimna.
Przepuszczam kaszę przez maszynkę do mielenia razem z serem białym 300 g .
Dodaję sól, pieprz, przyprawę Winiary, mieszam ...próbuję i według smaku.
Pierogi podaję z masełkiem lub z łyżeczką śmietany.
Smacznego.
A zapomniałam do farszu jeszcze dodaję cebulkę zeszkliwioną na masełku !!!!
gotuję na oko
Dwie szklanki kaszy gryczanej ugotować z 4 szklankami wody i do gotującej kaszy dodać dobrą łyżkę masła, troszkę soli, ziarenka smaku. (prawie nie używam ziarenek, ale tutaj są potrzebne). Jak kasza wodę wchłonie zawijam w ręczniki i w piernaty wsadzam do prażenia z 2 godzinki (he, he według babcinej metody) może siedzieć w piernatach i dłużej.
Przeważnie robię z dnia na dzień, bo do farszu kasza musi być zimna.
Przepuszczam kaszę przez maszynkę do mielenia razem z serem białym 300 g .
Dodaję sól, pieprz, przyprawę Winiary, mieszam ...próbuję i według smaku.
Pierogi podaję z masełkiem lub z łyżeczką śmietany.
Smacznego.
A zapomniałam do farszu jeszcze dodaję cebulkę zeszkliwioną na masełku !!!!
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 8313
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Farsz z kaszy gryczanej
Dziękuję Misiu :buziak:
Jak wypróbuję to dam znać, dziewczyny jeszcze o mięcie pisały, to do części dodam pociętą miętę świeżą lub suszoną.
Misiu a kasza gryczana to ta ciemna, czy jasna nie palona lepiej?
Jak wypróbuję to dam znać, dziewczyny jeszcze o mięcie pisały, to do części dodam pociętą miętę świeżą lub suszoną.
Misiu a kasza gryczana to ta ciemna, czy jasna nie palona lepiej?
- EwaM
- Zadomowiony
- Posty: 4768
- Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23
Re: Farsz z kaszy gryczanej
Albo zamiast sera gotowane, suszone grzyby. tylko z nadmiaru pracowitości nie mielę kaszy.
Re: Farsz z kaszy gryczanej
Mój-Tata-pochodzący-z-Lubelszczyzny-zawsze-wspominał-te-pierogi-z-dzieciństwa Ale-zdaje-mi-się,że-mówił-też-o-niewielkiej-ilości-mięty.
- irenka
- Zadomowiony
- Posty: 269
- Rejestracja: 21 mar 2017, 14:11
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Farsz z kaszy gryczanej
Ja dodaję ugotowane ziemniaki i oczywiście suszoną miętę . Ziemniaków tak trochę, pomagają dobrze związać farsz, a mięty to nawet sporo .
Pozdrawiam, Irena
Re: Farsz z kaszy gryczanej
Dziewczynki, w życiu nie jadłam takich pierogów, ale bardzo lubię kaszę gryczaną, to chyba by mi smakowały. Nie wiem, czy koniecznie z tą miętą, ale chyba warto wypróbować obie wersje.
- Ryszan
- Zadomowiony
- Posty: 2590
- Rejestracja: 21 mar 2017, 11:49
- Lokalizacja: Łódź
Re: Farsz z kaszy gryczanej
Ja też :oMaGorzatka pisze: ↑24 sty 2020, 18:05Dziewczynki, w życiu nie jadłam takich pierogów, ale bardzo lubię kaszę gryczaną, to chyba by mi smakowały. Nie wiem, czy koniecznie z tą miętą, ale chyba warto wypróbować obie wersje.
Re: Farsz z kaszy gryczanej
Misiu my nie mielimy kaszy...jedynie mieszamy z serem plus z drobniutko pokrojona mięta, doprawione ino solą i ciut cukru do smaku. Uwielbiam podgrzane na czerwono ze smietaną i cukrem. To ulubione pierogo mojego taty.
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 8313
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Farsz z kaszy gryczanej
Narobiłyście mi takiego apetytu że na pewno spróbuję, dla mnie to też nowość
Re: Farsz z kaszy gryczanej
Oooo, Dorotko a już ten cukier do tego to zupełnie mi nie pasuje, ale ja zawsze tak miałam i nie mogłam się nadziwić tym plackom ziemniaczanym i leniwym z cukrem, dosladzanej marchewce, mizerii i buraczkom.
Moje smaki to sól i goryczka, to lubię...
Moje smaki to sól i goryczka, to lubię...
Re: Farsz z kaszy gryczanej
Dobre są z cukrem...tak jak naleśniki z serem podsmażone na czerwono na maśle ze śmietaną i cukrem Placki lubię na różne sposoby, z cukrem też
Ale wiem...smaki są różne
Ale wiem...smaki są różne