O to to!
Rady, wskazówki, podpowiedzi, projekty, itp.
- Barabella
- Administrator
Re: Rady, wskazówki, podpowiedzi, projekty, itp.
W niej nie ma dziupli.... Prawdopodobnie ułamał się kiedyś (lub wyłamano) jeden z konarów, a teraz pęka coraz dalej. Od strony werandy czuprynkę ma, a od orzecha dziura i do ziemi brak jeszcze pęknięcia na 100cm.
- Zenka
- Zadomowiony
Drogie kompostowniczki, poradźcie jak prowadzić różę
przedstawioną na zdjęciu. Nie mam pojęcia co to za odmiana. A ponieważ krzaków róż mam co prawda w tej chwili sztuk 5, ale tylko dwa rodzaje m.in. tę zaprezentowaną, nie bardzo wiem jak z nią postępować żeby wyglądała pięknie. Kiedyś się nią niby zajmowałam czyli wcale, rosła jak chciała i odwdzięczała się pięknym kwitnieniem. Potem przez parę ładnych lat nie była pod moją "jurysdykcją" .Jak ją odzyskałam razem z walącym się budynkiem gospodarczym trzeba było ją wykarczować żeby wyremontować budynek . O dziwo przeżyła, ale teraz nie może rosnąć samopas, a ja nie wiem jak ciąć i kiedy...Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- lora
- Zadomowiony
Piękna róża ale nie podpowiem jak z nią postępować bo z moimi to na żywioł idę ale jedno jest pewne teraz nie podcina się róż... tylko na wiosnę.
Najlepiej Małgosia podpowie.
Najlepiej Małgosia podpowie.
- boryna
- Administrator
W przypadku róż pnących wystarczy cięcie korygujące - kiedy jakiś pęd uschnie, czy krzew się robi zbyt gęsty.
- urazka
- Zadomowiony
Zeniu ja bym dała im jeszcze poprzeczne listewki nad oknem. Te róże lubią być prowadzone w poziomie. Wypuszczają wówczas, z głównego pędu, masę bocznych gałązek, które pięknie kwitną. Po kwitnieniu obcinam te boczne gałązki na dwa-trzy listki. Te na zdjęciu prowadzone są na płocie. Widoczne, kwitnące boczne gałązki wyrastają z trzech głównych pędów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Janina
- Zenka
- Zadomowiony
Dziękuję Paniom za podpowiedź:). Wiosną będę musiała pomyśleć nad zrobieniem dodatkowych podpór na boczne gałązki.
Pozdrawiam Zenka
Pozdrawiam Zenka
Zeniu - wydaje mi się, że Twoja róża to Flamentanz, tak jak ta Janeczki.
Jeśli kwitnie raz, przez cały lipiec i nawet kawałek sierpnia i jeśli ma jasnozielone pędy i liście - to ona.
Poprzyginaj główne pędy jak najbardziej poziomo, a te drobiazgi (krótkie i cieniutkie) u podstawy krzewu wytnij przy samej nasadzie. To wszystko możesz zrobić wczesną wiosną.
I poczytaj o niej tu.
Jeśli kwitnie raz, przez cały lipiec i nawet kawałek sierpnia i jeśli ma jasnozielone pędy i liście - to ona.
Poprzyginaj główne pędy jak najbardziej poziomo, a te drobiazgi (krótkie i cieniutkie) u podstawy krzewu wytnij przy samej nasadzie. To wszystko możesz zrobić wczesną wiosną.
I poczytaj o niej tu.
-
- Stały Bywalec
Witam Aniu,a może krzew budleja, pięknie kwitnie od czerwca do października.Zwabia motyle i pięknie pachnie.Ja mam w kolorze fioletowym ale jest też w kolorze bialym.
Agnes
- Jolka
- Zadomowiony
Aniu może wiśnia japońska Amanogawa, ma kolumnowy pokrój i pięknie kwitnie a jesienią pięknie się wybarwia.
- survivor26
- Administrator
Derenie nie są raczej strzeliste, a budleja jest bardzo rozlożysta. Z pionowych z owocami to berberysy, bez czarny o pokroju kolumnowy.
- EwaM
- Zadomowiony
Kolumnowe berberysy? Spełniają wszystkie wymagania, jak nie pomacasz, to się nie pokłujesz, owoce są jadalne, chociaż mają pestek od groma, ale ptaki lubią.
- EwaM
- Zadomowiony
- Jolka
- Zadomowiony
Jeśli bez czarny to polecam odmianę Black Tower, typowa odmiana kolumnowa, bardzo ładna.
Albo może coś z iglaków, cisa kolumnowego albo świerk serbski 'Bruns'.
Albo może coś z iglaków, cisa kolumnowego albo świerk serbski 'Bruns'.
- survivor26
- Administrator
Lata szkolenia i w końcu z Twoich rad coś mi w glowie zostało