Cukinia - na bieżąco i na zimę
- survivor26
- Administrator
Cukinia - na bieżąco i na zimę
Jako, że dzisiejsze wnikliwe oględziny mojej dyni ozdobnej odarły mnie z resztki złudzeń i już wiem, że zamiast niej mam opętane ilości cukinii, zaczynam watek dotyczący tego warzywa, zachęcając do wstawiania swoich przepisów :)
- Ryszan
- Zadomowiony
Re: Cukinia - na bieżąco i na zimę
Proszę bardzo, może zasmakuje.
Bigos z cukinii:
2-3 średniej wielkości cukinie
2 duże cebule
2 laski cienkiej kiełbasy
3-4 dość duże pomidory
2-3 szt papryka (żółta i zielona)
sól, pieprz, cukier do smaku łyżka tartej bułki (niekoniecznie)
Cukinie wydrążyć pokroić w dość cienki paseczki, włożyć do garnka podlać troszkę wodą, coby się nie przypaliła. Mieszając od czasu do czasu zagotować aż się rozgotuje. Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, paprykę, cebulę i kiełbasę. Dusić mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody (konsystencja wg uznania) gęściejsza lub mniej gęsta.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zagęścić można tartą bułką i zagotować. Czas gotowania aż będzie miękka cukinia. Smacznego.
Bigos z cukinii:
2-3 średniej wielkości cukinie
2 duże cebule
2 laski cienkiej kiełbasy
3-4 dość duże pomidory
2-3 szt papryka (żółta i zielona)
sól, pieprz, cukier do smaku łyżka tartej bułki (niekoniecznie)
Cukinie wydrążyć pokroić w dość cienki paseczki, włożyć do garnka podlać troszkę wodą, coby się nie przypaliła. Mieszając od czasu do czasu zagotować aż się rozgotuje. Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, paprykę, cebulę i kiełbasę. Dusić mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody (konsystencja wg uznania) gęściejsza lub mniej gęsta.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zagęścić można tartą bułką i zagotować. Czas gotowania aż będzie miękka cukinia. Smacznego.
- Ryszan
- Zadomowiony
Może być jeszcze
Dżem:
Cukinia
Cukier żelujący 1:1
3-4 cytryny
Cukinię obrać, wydrążyć zetrzeć na średnich oczkach tartki.
Do garnka włożyć cukinię wsypać cukier żelujący sok i skórkę z cytryn (można dodać ciut imbiru) Gotować 5-10 minut.
W słoiki nakładać gorące. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Smacznego
Dżem:
Cukinia
Cukier żelujący 1:1
3-4 cytryny
Cukinię obrać, wydrążyć zetrzeć na średnich oczkach tartki.
Do garnka włożyć cukinię wsypać cukier żelujący sok i skórkę z cytryn (można dodać ciut imbiru) Gotować 5-10 minut.
W słoiki nakładać gorące. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Smacznego
-
Gość
Marzenka79
Cukinię mogłabym wciągać na bieżąco cały rok. Ja kroję sobie w takie grubsze plastry,sypię przyprawami - jakie kto lubi, kładę plasterek serka zółtego, na to boczuś wędzony w drobniutką kosteczkę pokrojony i tak zapiekam w piekarniczku.
Obie z sąsiadką to wciągamy przy nocnych posiedzeniach na działce :)
-
Gość
Cukinia a'la rybka (np. dla wegetarian):
duża/średnia/mała cukinia,
mąka,
jajka,
przyprawy (sól, pieprz, co kto lubi),
olej.
Cukinia pokrojona na cienkie plastry od 2 do 5 mm (ja robię ze skórką), im cieńsza, tym dla mnie smaczniejsza.
Lekko potłuc tłuczkiem z obu stron (jak mięso).
Obtoczyć z obu stron mąką. Potem zamoczyć w jajku (roztrzepanym z przyprawami) i na gorącą patelnię.
Odkąd dojrzała cukinia - jem to na śniadanie, obiad i kolację
Nie solę plastrów i nie czekam, aż wyjdzie woda, bo przy młodej, nieprzerośniętej cukinii nie ma to sensu moim zdaniem, a w smażeniu wcale się nie robi ciapata - jest soczysta, nie rozpada się.
duża/średnia/mała cukinia,
mąka,
jajka,
przyprawy (sól, pieprz, co kto lubi),
olej.
Cukinia pokrojona na cienkie plastry od 2 do 5 mm (ja robię ze skórką), im cieńsza, tym dla mnie smaczniejsza.
Lekko potłuc tłuczkiem z obu stron (jak mięso).
Obtoczyć z obu stron mąką. Potem zamoczyć w jajku (roztrzepanym z przyprawami) i na gorącą patelnię.
Odkąd dojrzała cukinia - jem to na śniadanie, obiad i kolację
Nie solę plastrów i nie czekam, aż wyjdzie woda, bo przy młodej, nieprzerośniętej cukinii nie ma to sensu moim zdaniem, a w smażeniu wcale się nie robi ciapata - jest soczysta, nie rozpada się.
- Barabella
- Administrator
Mrożony dodatek do wszystkiego (makaron, ryż, ziemniaki..
1/2 pieczarek
2 papryki czerwone
3 cebule
2 średnie cukinie
Każdą pozycję smażę osobno na oleju, a pieczarki na maśle podsmażyć. Wrzucam wszystko do miski, doprawiam mocno pieprzem, papryką słodką i solą. Formuję paczuszki i w srebrną folię zawijam i do zamrażarki. Wystarczy jakiś dodatek i obiad gotowy.
1/2 pieczarek
2 papryki czerwone
3 cebule
2 średnie cukinie
Każdą pozycję smażę osobno na oleju, a pieczarki na maśle podsmażyć. Wrzucam wszystko do miski, doprawiam mocno pieprzem, papryką słodką i solą. Formuję paczuszki i w srebrną folię zawijam i do zamrażarki. Wystarczy jakiś dodatek i obiad gotowy.
-
aniamania
U Pati będzie klęska urodzaju! Dorzucę mój przepis.
Cukinia Piekło w gębie
2,5 kg młodych cukinii
4 łyżki soli
1,5 główki czosnku
2 łyżeczki chilli
0,5 kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu
Cukinię pokroić w kostkę (2x2cm), zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Wylać sok, posypać chilli, dodać posiekany czosnek, wymieszać. Olej doprowadzić do wysokiej temperatury i gorącym zalać ogórki.
Zagotować ocet z cukrem i gorący wlać do ogórków, wymieszać i odstawić na 6 godzin.
Kłaść do słoików i pasteryzować 10 minut.
Cukinia Piekło w gębie
2,5 kg młodych cukinii
4 łyżki soli
1,5 główki czosnku
2 łyżeczki chilli
0,5 kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu
Cukinię pokroić w kostkę (2x2cm), zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Wylać sok, posypać chilli, dodać posiekany czosnek, wymieszać. Olej doprowadzić do wysokiej temperatury i gorącym zalać ogórki.
Zagotować ocet z cukrem i gorący wlać do ogórków, wymieszać i odstawić na 6 godzin.
Kłaść do słoików i pasteryzować 10 minut.
-
nika28
Ja dziś robiłam placuszki z cukinii z tego przepisu http://anikagotuje.blogspot.com/2013/08 ... kinii.html dodałam tylko od siebie przyprawę gyros :)
- Maliola
- Zadomowiony
Wczoraj robiłam taką sałatkę - wygląda nieźle, jak smakuje sprawdzę za kilka dni
SAŁATKA Z CUKINI
4 duże cukinie – obrać i pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek, pokroić w plasterki
6 dużych cebul – pokroić w plasterki
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
3 ząbki czosnku
I ZALEWA
¼ l octu
¾ l wody
100 gram soli
To wszystko wymieszac i zalać zalewą na 4 godziny, co godzinę przemieszać, później przelać przez sito i zrobić drugą zalewę
II ZALEWA
½ l octu winnego
1l wody
450 g cukru
4 łyżki gorczycy
4 łyżki curry
Zalewę wymieszać i zagotować do tego dać sałatkę i gotowąć 5 minut, przełożyć do wyparzonych słoików i stawiać na zakrętkach :)
SAŁATKA Z CUKINI
4 duże cukinie – obrać i pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek, pokroić w plasterki
6 dużych cebul – pokroić w plasterki
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
3 ząbki czosnku
I ZALEWA
¼ l octu
¾ l wody
100 gram soli
To wszystko wymieszac i zalać zalewą na 4 godziny, co godzinę przemieszać, później przelać przez sito i zrobić drugą zalewę
II ZALEWA
½ l octu winnego
1l wody
450 g cukru
4 łyżki gorczycy
4 łyżki curry
Zalewę wymieszać i zagotować do tego dać sałatkę i gotowąć 5 minut, przełożyć do wyparzonych słoików i stawiać na zakrętkach :)
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Aktualna
- Maliola
- Zadomowiony
I jeszcze przepis na ketchup z cukinii - ten już zjadamy jest pyszny:
KETCHUP Z CUKINI
1,5 kg cukini
0,5 kg cebuli
3 duże czerwone papryki
Cukinię obrać i wydrążyć, paprykę wydrążyć, cebulę obrać – wszystko przemielić przez maszynkę
Dodać 2 łyżki soli – zostawić na 1 godzinę
Całość zagotować, gotować 30 minut, wystudzić, zmiksować na papkę
Dodać:
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
40 dkg cukru
½ szklanki octu
Przecier pomidorowy ok. 500 g lub pomidory – ja dałam przecier
1,5 łyżeczki pieprzu (płaskie)
1,5 łyżeczki Carry
1,5 łyżeczki papryki ostrej
Wszystko zagotować przez około 10 minut, nakładać do słoików i zagotować.
A jeszcze świeżą cukinię smażę na oliwie, dodaję soli i pieprzu, ewentualnie ziół prowansalskich, na koniec ser typu camembert lub brie - może być taki tańszy, zrobi się taki sosik i jest pyszne do makaronu albo do zwykłej grzanki.
KETCHUP Z CUKINI
1,5 kg cukini
0,5 kg cebuli
3 duże czerwone papryki
Cukinię obrać i wydrążyć, paprykę wydrążyć, cebulę obrać – wszystko przemielić przez maszynkę
Dodać 2 łyżki soli – zostawić na 1 godzinę
Całość zagotować, gotować 30 minut, wystudzić, zmiksować na papkę
Dodać:
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
40 dkg cukru
½ szklanki octu
Przecier pomidorowy ok. 500 g lub pomidory – ja dałam przecier
1,5 łyżeczki pieprzu (płaskie)
1,5 łyżeczki Carry
1,5 łyżeczki papryki ostrej
Wszystko zagotować przez około 10 minut, nakładać do słoików i zagotować.
A jeszcze świeżą cukinię smażę na oliwie, dodaję soli i pieprzu, ewentualnie ziół prowansalskich, na koniec ser typu camembert lub brie - może być taki tańszy, zrobi się taki sosik i jest pyszne do makaronu albo do zwykłej grzanki.
Pozdrawiam, Ola
Aktualna
Aktualna
- EwaM
- Zadomowiony
MARYNOWANA CUKINIA
Składniki na słoik 1l
kawałek chrzanu
3-4 plasterki marchewki
kawałek kopru
1-2 ząbki czosnku
plaster cebuli
trochę gorczycy, ile kto lubi
1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżka cukru
4 łyżki octu
Cukinię pokroić w paski,ułożyć ciasno w słoiku z przyprawami, wlać ocet, zalać zimną wodą, pasteryzować 20 minut.
Składniki na słoik 1l
kawałek chrzanu
3-4 plasterki marchewki
kawałek kopru
1-2 ząbki czosnku
plaster cebuli
trochę gorczycy, ile kto lubi
1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżka cukru
4 łyżki octu
Cukinię pokroić w paski,ułożyć ciasno w słoiku z przyprawami, wlać ocet, zalać zimną wodą, pasteryzować 20 minut.
-
paputowy dom
Wstawiam przepis Romaszki z Fo. Przetestowany, świetny na kanapki.
Ikra kabaczkowaja
3 kg. Cukinii
0,5 kg. Cebuli
10 ząbków czosnku
1 łyżka soli
250 gr. przecieru pomidorowego
100 gr. cukru
100 gr. oleju
2 łyżki octu
250 gr. majonezu
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Cukinie i cebule zetrzeć na grubych oczkach, dodać koncentrat, majonez, olej, wymieszać. Gotować na małym ogniu godzinę, często mieszać żeby się nie przypaliło, szczególnie na początku.
Dodać sól, cukier, pieprz, czosnek. Gotować jeszcze godzinę. Za 5 minut do końca dodać ocet. Lekko/krótko zblenderować. Nakładamy do słoików, pasteryzujemy.
Ikra kabaczkowaja
3 kg. Cukinii
0,5 kg. Cebuli
10 ząbków czosnku
1 łyżka soli
250 gr. przecieru pomidorowego
100 gr. cukru
100 gr. oleju
2 łyżki octu
250 gr. majonezu
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Cukinie i cebule zetrzeć na grubych oczkach, dodać koncentrat, majonez, olej, wymieszać. Gotować na małym ogniu godzinę, często mieszać żeby się nie przypaliło, szczególnie na początku.
Dodać sól, cukier, pieprz, czosnek. Gotować jeszcze godzinę. Za 5 minut do końca dodać ocet. Lekko/krótko zblenderować. Nakładamy do słoików, pasteryzujemy.