Chwasty - identyfikacja i zwalczanie

Opisy roślin ozdobnych i użytkowych w ogrodzie, na łące i w domu
Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Re: Chwasty-identyfikacja i zwalczanie

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:26

Urazka pisze:Zastanawiam się czy znam krwawnicę. Chyba nigdy jej nie widziałam albo może zapomniałam. Pięknie wyglądają kwitnące kłosy. Mogłaby do mnie zawitać. Przytuliłabym jeden, dwa krzaczki.
Zuzanno, Lucyno dziękuję Wam za następną roślinę.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:27

Daria_Eliza pisze:My mamy takie podmokłe miejsce nad strumykiem, gdzie krwawnica sama się zasiedliła.
Na poniższym zdjęciu widoczny pas kwiatów na drugim planie:

Obrazek

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:30

Bodziszek łąkowy
Lusia pisze:Bodziszek łąkowy to roślina wieloletnia, popularna na niżu.
Siedlisko - wilgotne łąki, rowy , zarośla.
Łodyga wzniesiona, rozgałęziona do 60cm.
Liście nerkowate, dłoniasto-dzielne, pocięte niemal do samej nasady.
Kwiaty składają się z 5 niebieskich lub fioletowych płatków, wyrastają po dwa na szczycie łodygi i jej odgałęzień. Na jednej roślinie mogą być kwiaty w różnych stadiach rozwoju.

Brak zdjęć

Moje bodziszki rosną na skraju drogi położonej między dwoma jeziorami. Spotykałam je gdy szłam od przystanku autobusowego do swojej wsi. Zastanawiałam się w jakim dziale go umieścić bo to piękna dzika roślina a nie chwast ogrodowy.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:31

Urazka pisze:Jaka piękna kompozycja powstała z maków i bodziszków. W moich okolicach też go spotykam. A'propos umieszczenia bodziszka we właściwym wątku to wydaje mi się, że cały ten wątek powinien mieć inną nazwę np. rośliny rosnące dziko. Niewiele jest tu prawdziwych chwastów utrudniających nam życie w ogrodach.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:31

Barabella pisze:Szkoda, że tu wstawiłaś...... spróbujemy zmienić. Warto wstawiać do identyfikacji przed otworzeniem nowego tematu.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:32

Lusia pisze:Przepraszam Basiu, większość moich fotografowanych roślin to dziko rosnące a nie chwasty. Następnym razem zapytam w odpowiednim dziale. Jeszcze raz przepraszam.:D

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:33

Barabella pisze:Lusiu nie przepraszaj, bo nie ma za co. Robisz bardzo dobrą robotę, powiększając bazę Kompostownika. Dużo jest roślin, budzących wątpliwości, co do klasyfikacji.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:35

Szczawik rożkowaty (Oxalis corniculata var. artropurpurea)
zuzanna2418 pisze:Przywleczony z Ameryki Północnej, niewybredny i bardzo uciążliwy chwast. Osiąga wysokość kilkunastu centymetrów, czasem pokłada się na ziemi. Wczesnym latem zakwita żółtymi drobnymi kwiatkami.
Sieje się masowo, ponieważ nasiona jest w stanie "wysyłać" na spore odległości, strzelając nimi dookoła. Nasiona są w stanie przetrwać nawet mroźne zimy.
Pielenie niewiele daje, łodyżka pęka, korzenie zostają, a roślina świetnie się odradza. Można cierpliwie wydłubywać go, wzruszając ziemię pazurkami, ale z pewnością trzeba będzie zabieg powtarzać. W zasadzie należałoby wykopać wszystko, przedłubać ziemię i posadzić rośliny na nowo.
Drugim sposobem jest round-up, ale należy go stosować punktowo, roztwór rozprowadzając pędzelkiem czy gąbką, żeby nie uszkodzić roślin ozdobnych.
Jeśli kupujemy nowe rośliny, uważajmy na to, czy w doniczce nie rośnie ta gadzina :)

U mnie są piękne okazy tego chwaściora, a walka póki co, nierówna :evil:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:36

Monifd pisze:Niestety też posiadam. Opis w zupełności oddaje jego "charakter". Uważam jednak, że to jeden z lżejszych chwastów.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:37

Sweety pisze:Generalnie jest, jak pisze Zuzia :D Pewne efekty daje wydłubywanie kłączy i pilnowanie, by gadzina nie zakwitła. Bo wówczas sieje się przepaskudnie. Pielić i dłubać jednak trzeba niezwykle regularnie. Na razie osiągnęłam znaczne zmniejszenie populacji Obrazek

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:37

KasiaL pisze:Całkowicie zgadzam się z dziewczynami, straszna gadzina z tego szczawika :mrgreen:

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:38

leszczyna pisze:ja też tępię i uważam go za uciążliwe badziewie

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:39

MaGorzatka pisze:Dziewczyny - a co Wy na to, żeby przestać z nim walczyć, a wykorzystać go jako roślinę okrywową? Oczywiście, nie mam zamiaru nikogo do tego namawiać, natomiast sama mam ochotę spróbować na sobie, a właściwie na mojej różance.
Taki pomysł nasunął mi mój R., a właściwie to ja sama mam już dość szarpania się z tym zielskiem przez cały sezon.

Czego nie możesz się pozbyć, wykorzystaj i zrób z tego atut!

Roślinka jest ładna, zdrowiutka, gęsta i o pięknym fioletowym kolorze, z pewnością ślicznie wyglądałaby jako dywan różanki. Mam tylko obawy, czy w jakiś sposób nie zaszkodzi różom?

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:40

Keetee pisze:Pamiętam jak w jakimś programie ogrodniczym...taka starsza pani ogrodniczka , mówiła jakim by kiedyś rarytaskiem trudnym do zdobycia ...i jechała po niego na drugi koniec Polski...a teraz sama się z siebie śmiała....:mrgreen:
Nie mam go u siebie....często za to widzę w sadzonkach ze szkółek :roll:
Małgosiu ciekawa jestem tego widoku...nie myślę żeby szkodził różom...czy wysysał jej pożywienia zanadto...on ma płyciutkie korzonki ...;)

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:41

MaGorzatka pisze:Dorotko - ja już ten widok częściowo mam, bo nie nadążam z eksterminacją :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sekcja roślinna”