Składniki:
- 1l kefiru lub mleka zsiadłego
- 3 jajka
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać kefir, mąkę i sodę. Całość wymieszać mikserem. Ciasto powinno być gęste.
Można dodać jabłka, starte na tarce o dużych oczkach.
Smażyć na oleju. Z obu stron na złoty kolor.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Puszyste racuchy
- Monika2
- Stały Bywalec
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12
-
- Zadomowiony
- Posty: 1240
- Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Puszyste racuchy
Racuchy robiłam juz dwa razy. Z połowy porcji wychodzi 16 sztuk. To w sam raz na moją 2 osobową rodzinę. Puszyste i pyszne. Dziękuję za przepis.
Zielona
Re: Puszyste racuchy
To była jedna z pierwszych potraw jakie zrobiłam samodzielnie w głebokiej młodości :)
Szybko się robi i skałdniki nieskomplikowane.
Szybko się robi i skałdniki nieskomplikowane.
- Barabella
- Administrator
- Posty: 16003
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
-
- Zadomowiony
- Posty: 1240
- Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Puszyste racuchy
Smalec bałabym się ryzykować, że smak ulegnie zmianie.
Ale z drugiej strony tak właśnie powstają nowe przepisy kulinarne
Ale z drugiej strony tak właśnie powstają nowe przepisy kulinarne
Zielona
- lora
- Zadomowiony
- Posty: 8022
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51