Puszyste racuchy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Monika2
Stały Bywalec
Posty: 89
Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12

Puszyste racuchy

Post autor: Monika2 » 30 sty 2018, 22:14

Składniki:
- 1l kefiru lub mleka zsiadłego
- 3 jajka
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać kefir, mąkę i sodę. Całość wymieszać mikserem. Ciasto powinno być gęste.
Można dodać jabłka, starte na tarce o dużych oczkach.
Smażyć na oleju. Z obu stron na złoty kolor.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Pozdrawiam
Monika

Zielona
Zadomowiony
Posty: 1240
Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Puszyste racuchy

Post autor: Zielona » 17 mar 2018, 16:32

Racuchy robiłam juz dwa razy. Z połowy porcji wychodzi 16 sztuk. To w sam raz na moją 2 osobową rodzinę. Puszyste i pyszne. Dziękuję za przepis.
Zielona

zuzanna2418

Re: Puszyste racuchy

Post autor: zuzanna2418 » 18 mar 2018, 13:28

To była jedna z pierwszych potraw jakie zrobiłam samodzielnie w głebokiej młodości :)
Szybko się robi i skałdniki nieskomplikowane.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 16003
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Puszyste racuchy

Post autor: Barabella » 18 mar 2018, 14:35

Mam nadzieję, że jeśli zastąpi się olej smalcem, to nie popsuje smaku?
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Zielona
Zadomowiony
Posty: 1240
Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Puszyste racuchy

Post autor: Zielona » 19 mar 2018, 17:24

Smalec :hmmm: bałabym się ryzykować, że smak ulegnie zmianie.
Ale z drugiej strony tak właśnie powstają nowe przepisy kulinarne :lol2:
:tancze:
Zielona

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 8022
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Puszyste racuchy

Post autor: lora » 19 mar 2018, 19:04

Racuchy też można robić na jogurcie naturalnym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”