Druty i szydełko - inspiracje

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Re: Druty i szydełko - inspiracje

Post autor: survivor26 » 20 lis 2017, 5:55

O to może nawet fajniej wyjść, bo wtedy jeden warkocz wypadnie centralnie na środku czoła ;)

A ja przyszłam po pomoc - wiem, że listopad, ale czas szybko leci, w maju Flo ma komunię i poszukuję inspiracji w sprawie stroju wierzchniego. Sukienkę wybrała sobie taką. Muszę się jeszcze upewnić, czy na pewno jest dowolność wyboru, ale raczej tak, o ile się kupi u konkretnego lokalnego producenta, i potrzebowałabym jej zrobić coś - bolerko/sweterek do kompletu, bo dziecko chce mieć ręcznie robione przez mamę ;) Ze względu na konstrukcję tej sukienki wydaje mi się, że lepszy będzie sweterek niż bolerko - musi być bezwzględnie z niegryzącej włoczki, myślałam o alpace Dropsa, bo ją Flo dotykała i zatwierdziła jako akceptowalną, ale nie wiem, czy to za grube nie będzie? Z drugiej strony, jeśli będzie ciepło, to nakrycia w ogóle nie włoży, a jeśliby było zimno, no to ...będzie zimno i alpaka za ciepła nie będzie ;)

Widzi mi się jakiś wyrafinowany wzór koronkowy typu chustowego, ale być może go w ogóle nie bedzie widać na białym tle i nie warto się napinać?

Dziecko ponadto chce wianuszek robiony na szydełku...przecenia zdecydowanie moje umiejętności, ale chce, to dostanie i tu też się zastanawiam, jaki i z jakiej włóczki?

Reasumując: jeśli widziałyście jakieś inspiracje w sieci, możecie coś podpowiedzieć, to będę wdzięczna ;)

Awatar użytkownika
Beatrice
Zadomowiony

Post autor: Beatrice » 20 lis 2017, 9:15

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Post autor: Barabella » 20 lis 2017, 9:22

Sweterek przy tych rękawkach bufiastych nie będzie dobrze wyglądał. Też pomyślałam bardziej o czymś w formie pelerynki, takiej jak Beatka pokazała :D Może być z cieńszej i bardziej lejącej włóczki, ale od tego to Ty jesteś ekspertem :D
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 20 lis 2017, 10:14

A wiecie, że o narzutce kompletnie nie pomyślalam? :-) Ale fakt, będzie najlepsza i na dodatek będzie można ją zrobić analogicznie do chusty, w czym czuję się najlepiej.

Z wianuszkiem jeszcze pogadam z młodą, bo szukając inspiracji natrafiłam na sklep, gdzie mają cudne, nie takie tradycyjne ze stylonowej koronki, (takie jak pierwsze na tej stronie) tylko do złudzenia przypominające prawdziwe kwiaty, może uda mi się ją do takiego przekonać.

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony

Post autor: Maliola » 20 lis 2017, 10:24

Pati - macie dowolność w sukienkach? A chłopaki co mają - garniturki? U nas wszyscy w takich strojach a' la alby - chłopcy białe spodnie i góra, dziewczynki proste sukienki. Wychodzi 100 zł. Moja miała takie ponczo zrobione przez mamę przyjaciółki:
nowy folder 038.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 20 lis 2017, 10:28

Olu, dowolność w ramach ograniczonego wyboru konkretnego producenta - tak przynajmniej twierdzą R. z Flo, ale bedę do producenta dzwonić podawać wymiary to się upewnię, czy aby na pewno.

Awatar użytkownika
Ryszan
Zadomowiony

Post autor: Ryszan » 20 lis 2017, 11:07

Pati ponczo lub pelerynka z włóczki na drutach i do tego torebka i mitenki, zrobione na szydełku z grubego kordonka. Co do wianka, to z kwiatków na szydełku byłby fajny.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 21 lis 2017, 11:29

Aniu, przepraszam, nie zauważyłam wczoraj Twojego wpisu. Zatem będzie narzutka, natomiast rękawiczki....no zdecydowanie mnie przeceniasz w tej materii - nie ma szans, żebym się nauczyła je robić :oops: A co do wianka, Flo upiera się przy szydełkowym i tu też proszę o poradę, żeby był delikatny, a nie taki przeładowany, ale jednocześnie, żeby jego wykonanie nie wymagało jakichś nieziemskich umiejętności...

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 23 lis 2017, 13:31

Doobra...wracamy do punktu wyjścia czyli bolerka/sweterka, bo dziś w końcu zamówiłam kieckę i się okazało, że musi być jeden i ten sam model - moim zdaniem najbrzydszy z oferowanych, z oczobitną złotą hostią na pół brzucha i złotą lamówką wciśniętą gdzie tylko się dało, ale za to z krótkim rękawkiem :evil: Nic to, nadrobimy defekty estetyczne wkładem własnym :lol2:

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony

Post autor: Maliola » 23 lis 2017, 13:55

Pati czyli jednak, to coś podobnego do naszych sukienek, nie widać pod tym ponczo, ale też jest na środku emblemat i złocenia.
Na pewno coś fajnego wymyślisz i Flo będzie zadowolona. Bardzo mi się widzi pomysł tego szydełkowego wianuszka.

Pierwsze co mi wyszło w wyszukiwarce

http://stylowi.pl/19917249

pewno jest wiele jeszcze fajniejszych

i koniecznie torebka szydełkowa :D

https://www.google.pl/search?q=szyde%C5 ... 58&bih=987

Awatar użytkownika
boryna
Administrator

Post autor: boryna » 24 lis 2017, 8:10

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 24 lis 2017, 8:21

Dzięki Bożenko! to co prawda frywolitki, ale właśnie o czymś podobnym wyglądowo tylko szydełkiem myślałam. Teraz chcę kupić włóczkę, bo są akurat promocje, a w międzyczasie zastanowię się nad wzorami...choć wczoraj dziecko zaczęło się wahać, że może jednak by w gotowym bolerku poszło...no po moim trupie chyba :twisted:

Awatar użytkownika
amba19
Zadomowiony

Post autor: amba19 » 24 lis 2017, 8:40

Och jaka inspirująca strona! Szkoda, ze nie pomyślałam o tym w ubiegłym roku, mogłabym takie torebeczki zrobić moim dziewczynkom...
Pamiętajcie o ogrodach - przecież stamtąd przyszliście...Maria

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 24 lis 2017, 10:43

Marysiu, nadrobisz przy ślubach :-) Moim niespełnionym marzeniem jest szydełkowa suknia ślubna...sobie nie zrobiłam, potem chciałam siostrze, ale okoliczności nie sprzyjały, teraz żyję nadzieją, że może którejś córce, o ile nie pójdą w ślady matki i ciotek i nie zdecydują się na ślub w tempie wykluczającym przygotowanie czegokolwiek :twisted:

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 04 gru 2017, 8:30

Info dla Beatki odnośnie do swetrów/sukienek z wzorem wrabianym ;)

Nie znalazłam żadnego wzoru, który byłby robiony inaczej niż w jednym kawałku, ale, ja nie lubię/niezbyt umiem robić na okrągło, więc często takie wzory dzielę sobie na pół i robię osobno przód i tył. Trochę przeliczania jest ale wychodzi jak należy. Natomiast tak czy inaczej jeśli ma być robione od góry z okrągłym karczkiem, to nawet podzielone na pół raczej na prostych drutach się nie zmieści :(

Na Raverly jest sporo wzorów na swetry w tym stylu, które można łatwo przedłużyć do formy sukienki, większość wzorów jest płatna, ale może znajdziesz coś inspirującego tutaj?

Jeśli chodzi o włóczki, to z włókien naturalnych nie gryzie alpaca i merino, alpaca ma lekki meszek, merino jest gładka jak bawełna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prace ręczne drutami, szydełkiem i igłą”