Co to za pnącze - powojnik?
- boryna
- Administrator
Co to za pnącze - powojnik?
Znalazłam toto wrośnięte w trzmielinę porastającą płot przy podjeździe za bramą. Deszcz tam nigdy nie dociera, podłoże suche jak pieprz, na wierzchu gruba warstwa drobnego gruzu. Dziwne, że w ogóle coś tam było w stanie się wysiać. Ma toto łodygę częściowo zdrewniałą, zielonego przyrostu było dosyć dużo, tam z 1,2m. Oczywiście przycięłam trochę, żeby się przyjęło. Liście kojarzą mi się z powojnikiem, ale skąd tam siewka powojnika i jakim cudem dałaby radę w takich warunkach?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- edulkot
- Zadomowiony
Re: Co to za pnącze - powojnik?
Wygląda na powojnik, nie ma gdzieś w okolicy żadnych powojników.
Mnie się wsiewa we wszystko powojnik Pamela Jackman, nawet ostatnio wydłubałam spod róży i wsadziłam do doniczek bo już się pędy ukorzeniły.
Mnie się wsiewa we wszystko powojnik Pamela Jackman, nawet ostatnio wydłubałam spod róży i wsadziłam do doniczek bo już się pędy ukorzeniły.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta
Majka
Zmiany wokół domku
Majka
Zmiany wokół domku
- boryna
- Administrator
Mam kilka powojników z drugiej strony domu, a to się wysiało przed bramą, gdzie stawiamy samochody. Sąsiad raczej nie ma. Ale jak Tobie też wygląda na powojnik, to może faktycznie powojnik. Fajnie by było. Zadoniczkuję, bo na razie jest tylko w wodzie i zobaczymy, kto zacz
.
- Lusia
- Zadomowiony
U nas spotykam bardzo podobny powojnik prosty, dziko rosnacy. Ma drobne białe kwiatki.
- boryna
- Administrator
- Mila
- Zadomowiony
A czy to przypadkiem nie jest milin? Wykopałam wiosną roślinę z już lekko zdrewniałym dolnym odcinkiem, wsadziłam do doniczki. Byłam pewna, że to powojnik, bo ok. 1,5 m dalej rosną 2 powojniki. Rośnie w doniczce, ale liście już ma ewidentnie milinowe 
- boryna
- Administrator
Chyba nie, mam dwa miliny i te liście są inne. Już myślałam, że chmiel, ale porównałam z tym, który u mnie rośnie i to też nie to. Nie przypuszczam, żeby to coś bardzo szlachetnego dało radę wyrosnąć w takich warunkach, ale jestem bardzo ciekawa
.
- urazka
- Zadomowiony
Coś mi się przywidziało, że Arabella ma podobne liście ale pobiegłam pod jabłonkę i okazało się, że to na pewno nie to.
Nie pomogę.
Nie pomogę.
Pozdrawiam, Janina
- boryna
- Administrator
Poszukałam trochę i zaczynam się zastanawiać, czy to nie powojnik pnący. Z opisu wynika, że znosi trudne warunki, więc mogło mu się udać wysiać w tym suchym gruzie
. Pójdzie na pergolkę przed domem, gdzie inny robi łaskę i niech pokazuje na co go stać. No chyba że to jakiś chwaścior, ale to się okaże
.
- Mila
- Zadomowiony
Ja dalej obstawiam, że to milin
Mój wykopany ma takie liście, po pięć na każdej łodyżce odchodzącej od głównego pędu.

Powojniki maja liście naprzeciwległe parami i owijają się ogonkami liściowymi przy podporze.

Powojniki maja liście naprzeciwległe parami i owijają się ogonkami liściowymi przy podporze.
- boryna
- Administrator
On ma te listki bardzo wiotkie i sporo jaśniejsze, ale rósł w warunkach w jakich rósł. Posadziłam przy dużym drzewie, jeśli się przyjmie, to będzie wiadomo za jakiś czas.
- edulkot
- Zadomowiony
Milu to co pokazałaś to nie jest milin.
Poszłam w końcu po tego mojego wrednego wroga i pobawiłam się w porównywanie.
milin milin i powojnik wielkokwiatowy milin i powojnik włoski milin i powojnik Fammula milin i powojnik atragene
Poszłam w końcu po tego mojego wrednego wroga i pobawiłam się w porównywanie.
milin milin i powojnik wielkokwiatowy milin i powojnik włoski milin i powojnik Fammula milin i powojnik atragene
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
Majka
Zmiany wokół domku
Majka
Zmiany wokół domku
- Mila
- Zadomowiony
- boryna
- Administrator
To masz zagadkę jak i ja
. Może też powojnik pnący? Skoro występuje naturalnie, to może przylazł. U mnie miliny wyglądają jak ten u Mai, więc obstawiam co innego, ale coś w typie terminatora, ten powojnik pnący by pasował. Zobaczymy, czy się przyjmie. Lusia pisała jeszcze o powojniku prostym, ale on na południu Polski nie występuje w stanie dzikim.