Ogrodowi goście
- lora
- Zadomowiony
- urazka
- Zadomowiony
Re: Ogrodowi goście
Ciekawe co te biedne wróbelki jedzą tak daleko od siedzib ludzkich. Mam nadzieję, że u Was nie ma tyle śniegu na polach co u nas. Groźnie wygląda ten gągoł na ujęciach z przodu. Duże żółte oczy, białe koło wokół czarnego dzioba - przypomina złego psa.
Piękne zdjęcia!
Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam, Janina
- Lusia
- Zadomowiony
Janeczko wróbelki w krzakach a obok ogromny karmnik. Ja je spłoszyła, skryły się w krzewach. Zauważ, że te krzewy są równiutko przycięte bo to przy przystani promowej. Ktoś tam mieszka albo pracuje po sezonie również.
- boryna
- Administrator
Sikorka grzecznie czeka z boku, a dzwońce - zero kultury
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- urazka
- Zadomowiony
Bożenko sikorki też nieźle rozrabiają. U siebie widzę, że odganiają i inne sikorki a także wróbelki czy mazurki.
Pozdrawiam, Janina
- Mila
- Zadomowiony
Obserwuję, że u mnie kosy nie jedzą z karmików, tylko albo łażą po ziemi (śniegu) albo jedzą z miski na parapecie. To samo kwiczoły.
Dziś jakiś spokój przy karmikach, pojedyncze ptaszki przylatują. Co prawda wali śnieg cały czas, ale poprzednio im nie przeszkadzał.
Dziś jakiś spokój przy karmikach, pojedyncze ptaszki przylatują. Co prawda wali śnieg cały czas, ale poprzednio im nie przeszkadzał.
- Mila
- Zadomowiony
W środę dokupiłam słonecznik i mieszankę dla dzikich ptaków. Ta mieszanka to rozdrobniona kukurydza, jakies zboża i takie małe czarne kuleczki czegoś Ptaki w ogóle tej mieszanki nie jadły. Karmiki wyczyszczone codziennie ze słonecznika, a mieszanka leży-tyle ile nasypałam.
U Was jedzą tę inną karmę?
U Was jedzą tę inną karmę?
- boryna
- Administrator
U mnie wyłącznie słonecznik. Wróble i gołębie jeszcze dziubną pszenicy, ale o niczym innym nie ma mowy .
- Jo37
- Zadomowiony
Milu - moja koleżanka kupiła i nie chciały tego jeść. Wyjadły słonecznik i jedne ziarenka.
Reszta została. W zeszłym roku chętnie jadły pokruszoną kukurydzę. W tym nie.
Reszta została. W zeszłym roku chętnie jadły pokruszoną kukurydzę. W tym nie.
Pozdrawiam,
Joanna
Joanna
- Mila
- Zadomowiony
- Lusia
- Zadomowiony
No to i ja dorzucę coś od siebie. Pierwszy raz tak naprawdę karmię ptaki. Kupiłam mieszankę z różnymi zbożami i słonecznik. Na dnie butelki-karmnika zostaje zbożowa mieszanka a znika słonecznik. Przestałam dosypywać zbozową. Sypię tylko słonecznik. A zbożową zjadły gdańskie gołębie. Jakie ptaki przylatuja do mego karmnika? Nie wiem bo karmnik wisi na drzewie sąsiada. Nie widzę go ani z okien mieszkania ani z klatki bloku. Droga do niego jest zasypana śniegiem i tylko są na niej moje ślady.
- Barabella
- Administrator
- Mila
- Zadomowiony
Zsypałam z karmików tę mieszankę do miseczki i postawiłam ją na parapecie. Może kosy przylecą albo wiewiórka zasmakuje w kukurydzy i zbożach?
- urazka
- Zadomowiony
My kupujemy dwa razy tyle słonecznika co mieszanki. Mieszankę jedzą głównie głównie mazurki i trznadle a także sierpówki. W mieszance są takie składniki: (skopiowane ze strony sklepu)
Pszenica 28 %
Słonecznik 9%
Pszenżyto 17%
Owies 5%
Proso żółte 10%
Sorgo czerwone 16%
Sorgo białe 2,5%
Kukurydza ćwiartki 5%
Krokosz 2,5%
Pszenica 28 %
Słonecznik 9%
Pszenżyto 17%
Owies 5%
Proso żółte 10%
Sorgo czerwone 16%
Sorgo białe 2,5%
Kukurydza ćwiartki 5%
Krokosz 2,5%
Pozdrawiam, Janina
- Jolka
- Zadomowiony
U mnie sypanie innych nasion w rurę, dawało taki efekt że słonecznik wyjadały a reszta leżała wyrzucona pod karmnikiem.
Tak że tylko słonecznik kupuję, a gołębiom trochę pszenicy pod zadaszeniem rzucam.
Tak że tylko słonecznik kupuję, a gołębiom trochę pszenicy pod zadaszeniem rzucam.