Pączki serowe

ODPOWIEDZ
ewa1951

Pączki serowe

Post autor: ewa1951 » 10 lut 2021, 20:54

Przepis z zeszytu mojej mamy "Tanie i szybkie pączki serowe kładzione łyżką".
Pochodzi z czasów, gdy sery były tanie, bardzo tanie (tak samo zresztą jak ryby czy wołowina). Dziś sery i ryby są droższe od schabu, a na wołowinę wielu nie stać.
Składniki:
- 0,5 kg białego sera - płaska łyżeczka sody
- 4 łyżki śmietany - 2 łyżki cukru
- 4 jaja - 2 łyżki octu
Ser rozgnieść i wymieszać z ww. składnikami.
Dodać 2 szklanki przesianej mąki.
Kłaść łyżką na rozgrzany olej (smalec). Smażyć na wolnym ogniu.

Można dodać cukier wanil. Można dać więcej sera (ja dałam dziś 67 dag, bo taka była kostka).
Pączki mają nieregularny kształt (jak kluski kładzione) i są po usmażeniu chrupiące (ser!). Nie są takie "syte" jak zwykłe pączki, tzn. można zjeść na raz więcej niż jeden lub dwa.

Awatar użytkownika
urazka
Zadomowiony
Posty: 7008
Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49

Re: Pączki serowe

Post autor: urazka » 11 lut 2021, 12:21

Niedawno właśnie wspominałam, że kiedyś wołowina była tym pośledniejszym gatunkiem mięsa i w związku z tym dużo tańszym od wieprzowiny.
Ciekawy przepis!
Pozdrawiam, Janina

ewa1951

Re: Pączki serowe

Post autor: ewa1951 » 11 lut 2021, 19:00

Zaletą tego przepisu jest szybkość wykonania i oryginalny smak pączków. Z tradycyjnymi pączkami niewiele mają wspólnego, raczej jest to odmiana racuchów.Chociaż nie, nie są to racuchy. Są to po prostu "pączki serowe".
Tak wyglądają:
IMG_20210210_181746.jpg
Pewnie, gdyby się postarać, można by nadać im ładniejszy, bardziej okrągły kształt, ale ja nie mam cierpliwości, kładę łyżką i już.
Dziś smażyłam pączki ziemniaczane z "moich wypieków". Niezłe.

A co do wołowiny, to tak, awansowała na szlachetne mięso. A cena polędwicy wołowej poszybowała do 100 zł/kg lub więcej (dla wielu cena poza możliwościami).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”