Musztarda domowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 8313
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Musztarda domowa

Post autor: Jolka » 11 kwie 2020, 23:21

Przeszukałam całą kuchnię i niestety czarnej gorczycy nie znalazłam więc zrobię z białej.
Ja robię z takiego przepisu:
200 g gorczycy (można użyć pół na pół białej i czarnej)
250 ml octu winnego lub jabłkowego
50 ml wody lub wina białego
30 ml oleju
50 ml miodu lub syropu klonowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Do garnuszka wsypuję gorczycę. W drugim garnku zagotowuję ocet z wodą, miodem lub syropem klonowym oraz przyprawami.
Wrzącym płynem zalewam ziarna gorczycy.
Zostawiam na kilka godzin do napęcznienia, ja zostawię do rana.
Gdy wchłoną cały płyn rozdrabniam je malakserem lub blenderem ręcznym. Jeśli musztarda jest zbyt gęsta dolewam do niej troszkę przegotowanej wody.
Przekładam do słoika i do lodówki.

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 11093
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Musztarda domowa

Post autor: Maliola » 11 kwie 2020, 23:29

Jolu dzięki!
Lubię takie przepisy.

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 13210
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Musztarda domowa

Post autor: boryna » 12 kwie 2020, 11:13

Na pewno wypróbuję. Dziękuję :-) . Lubię różne musztardy, a najbardziej grubomieloną miodową. Coś takiego na tej bazie wymodzę.

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 8313
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Musztarda domowa

Post autor: Jolka » 12 kwie 2020, 13:58

Dziewczyny bardzo gęsta i ostra wyszła, nutribullet stawał, więc wymyśliłam żeby zamiast wody,dla rozrzedzenia sok z papierówek robiony wyciskarką wolnoobrotową dodać, taki bardzo gęsty jak mus, całkiem ciekawy smak wyszedł.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 16003
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Musztarda domowa

Post autor: Barabella » 12 kwie 2020, 14:07

Musztarda na gwałt potrzebna, ale niestety, połowy składników potrzebnych nie mam..... Więc nie wiem co wymyśle do śledziowej sałatki Mesi :2glowawmur:
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 16003
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Musztarda domowa

Post autor: Barabella » 13 kwie 2020, 13:42

Olej to kiedy się dodaje?
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 8313
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Musztarda domowa

Post autor: Jolka » 13 kwie 2020, 14:43

Ja odważyła gorczycę ale to jest za dużo, wyszły 2 duże dżemowe słoiczki, mi smakuje dopiero po rozrobieniu z jabłkami, jest takiej konsystencji jak kupna musztarda.
Basiu wszystkie produkty z przepisu oprócz gorczycy do garnuszka i zagotowuję, zestawiam z ognia i wsypuję gorczycę, zostawiam na noc i rano miksuję, dolewając wodę lub u mnie mus jabłkowy.
Z jabłkami lepsza, łagodniejsza.

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 8022
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Musztarda domowa

Post autor: lora » 13 kwie 2020, 19:47

A jak długo może stać w lodówce?

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 8313
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Musztarda domowa

Post autor: Jolka » 13 kwie 2020, 20:03

Podobnie jak kupna, ale warto robić z mniejszej ilości, jak wszystko ;) świeże najlepsze.
Misiu może zrób z 1/4 porcji tak na spróbowanie, to wyjdzie taka ilość do zjedzenia na kilka razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotujmy, smakujmy, dzielmy się doświadczeniem”