Czarniak inaczej czarny dorsz to ulubiona ryba Norwegów. Z niej bowiem po ususzeniu powstaje sztokfisz. Ta duma narodowa, najchętniej z Lofotów, jest znana na całym świecie.
Dorsz czarny jest już i u nas i przy odrobinie szczęścia można go kupić bez problemu.
Mój czarniak marynował się całą noc w mieszance oliwy i soku z limonki. Rano utłukłam w moździerzu ziarna pieprzu, kolendry, podsuszony rozmaryn,liść laurowy, czosnek, ziele angielskie. Rybę posmarowałam grubą warstwą przypraw. Po upieczeniu została na skórze.
Na poduszce ze świeżego rozmarynu (brak zimy wpłynął na ziołowe plony) ułożyłam rybę, skropiłam oliwą i upiekłam. W drugim naczyniu piekły się rozmarynowe ziemniaczki.
Mięso jest białe, zwięzłe. Dorszowate ale mniej suche.
Ryba upiekła się pięknie i była bardzo smaczna.
Ziemniaczki też a surówka z sałaty lodowej z suszonymi pomidorami, paskami śliwek w occie i odrobiną oliwy.
Rybę polecam.
Rozmarynowy czarniak
- mariaewa
- Zadomowiony
- Posty: 10549
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
- Lokalizacja: DK 6
- Margolcia_K
- Zadomowiony
- Posty: 2188
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:08
- Lokalizacja: Puszcza Notecka nad Wartą
Re: Rozmarynowy czarniak
A ja tego czarnego nie lubię.
Wolę normalnego dorsza. I to moja ulubiona ryba.
Wolę normalnego dorsza. I to moja ulubiona ryba.
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego dnia!
Margolcia
Margolcia
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 8313
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Rozmarynowy czarniak
Mesiu ale mi apetytu narobiłaś, a ja na diecie idę stąd bo klawiaturę zaślinię Ja lubię wszystkie ryby bez wyjątków, kiedyś śmiałam się, że jeśli dostanę świeżą rybę z wody codziennie, to mogę podpisać zobowiązanie że żadnego mięsa do końca życia nie ruszę .
- urazka
- Zadomowiony
- Posty: 7008
- Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49
Re: Rozmarynowy czarniak
Jak apetycznie podane. Dobrze mają z Tobą Twoi współplemieńcy. A Ty też jadłaś?
Pozdrawiam, Janina
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 8313
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Rozmarynowy czarniak
Mesiu ja z takim pytaniem, kupiłam czerniaka zamrożonego bez skóry, ile na 2 kg ryby ( są cztery płaty ) dać tej limonki i oliwy do zamarynowania ?
Kiedy posolić te ryby, przed włożeniem do piekarnika czy wcześniej ?
To jeszcze jak już tak o szczegóły wypytuję, to w jakiej temperaturze i jak długo trzymać go w piecu.
Nie ma zdjęć, więc tak nie do końca wiem też, ile tych przypraw żeby nie przesadzić.
Chciałam zrobić go z czosniem plastrami cytryny i pesto pietruszkowym na wierzchu, ale Twój przepis wydaje się bardzo smakowity.
Kiedy posolić te ryby, przed włożeniem do piekarnika czy wcześniej ?
To jeszcze jak już tak o szczegóły wypytuję, to w jakiej temperaturze i jak długo trzymać go w piecu.
Nie ma zdjęć, więc tak nie do końca wiem też, ile tych przypraw żeby nie przesadzić.
Chciałam zrobić go z czosniem plastrami cytryny i pesto pietruszkowym na wierzchu, ale Twój przepis wydaje się bardzo smakowity.
- mariaewa
- Zadomowiony
- Posty: 10549
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
- Lokalizacja: DK 6
Re: Rozmarynowy czarniak
Jolu ryba powinna być dobrze i dokładnie wymieszana z oliwą i przyprawami. Wkładasz rybę do miski i tyle oliwy , żeby dokładnie pokryć całe mięso. Nie zalać. Nie zalewa się tylko otula. Sok z jednej limonki, bo potem i tak cytrynę podajemy.
Do marynaty soli nie daję, bo soki z ryby wyciąga.
Solę, gdy ryba już się podpiecze i soki zatrzymała. Czyli, gdy mięsko już białe .
Do marynaty soli nie daję, bo soki z ryby wyciąga.
Solę, gdy ryba już się podpiecze i soki zatrzymała. Czyli, gdy mięsko już białe .
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 8313
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska