Którą wypatrzyłaś... rozmówki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Re: Którą wypatrzyłaś.... rozmówki

Post autor: Barabella » 13 mar 2017, 13:43

Urazka pisze:Teresko jak miło Cię tu widzieć! Jeśli możesz to powtórz zdjęcia np. przez fotosik bo z Twoich chryzantem widzę tylko trzy, a to wielka szkoda. Melduję Ci jednocześnie, że połowa moich chryzantem, zakupionych u Ciebie wyrosła na mutanty o średnicy dochodzącej do 1 metra. Niestety mróz z poprzedniej nocy (o piątej rano było -7 stopni) zniszczył mi kwiaty w kwitnących. Nie wiem czy także pąki w tych, które jeszcze nie rozkwitły.
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Re: Którą wypatrzyłaś.... rozmówki

Post autor: Barabella » 13 mar 2017, 13:47

imwsz pisze:No to niektóre moje, zaczynam od nówek. Lilia, tylko ten róż wygląda trochę inaczej niż na zdjęciu jak zamawiałam

Obrazek
Barabella pisze:Piękne Ilonko. Dobrze, że tak je wszystkie pokazałaś. Widzę, że są w jednym rozmiarze prócz Lilii. Moja Laguna teraz zaczyna kwitnąć. Ta biała przy Julii jak się zwie?
imwsz pisze:White, kupiona w zeszłym roku. Na wiosnę zrobiłam 7 sadzoneczek i oczywiście uszczykiwałam. Kuleczki są boskie
Barabella pisze:White straciłam w 2013, jeszcze na poprzednim miejscu....
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Re: Którą wypatrzyłaś... rozmówki

Post autor: Barabella » 20 wrz 2017, 19:13

Ten rok będzie ciężki dla chryzantem..... Przynajmniej w moim ogrodzie, gdzie chemii się nie używa. Nóżki chryzantem robią się czarne. Co oprysk zrobię Astvitem, to deszcz zmyje..... Pierwsza 'dziesiątka w rozkwicie, zaczyna otwierać pąki kilka następnych.... Wstawię fotki we wątki odmianowe.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Post autor: Barabella » 25 paź 2017, 19:39

Nie, nie Basiu, nie zwracaj na to uwagi. Ty pokazuj a ja skrytopiśnie notuję kto zacz. :02icon_mryellow: Pięknotki aż się gęba śmieje.
Będę szukać wiosną tych pań. Przez zimę kumulacja w skarpecie, a wiosną..... znów idziemy na całość. ;) :041: Za dużo deszczu? Wtedy łapią? U mnie dużo porażonych roślin, a kiedy opryskiwać gdy ciągle pada? Nawet młode brzozy dopadła rdza. :2glowawmur: 4 sztuki zdrowe, dwie porażone.

Mesiu niestety, to jest problem..... Jedynym czym pryskam to Astvit. Deszcz utrudniał opryski i sporo zmarnowałam tego cennego preparatu. Dlatego zrezygnowałam z oprysków i tylko oskubuję brzydkie liście. Czekam na listę 'chryzantemowych chciejstw' od Ciebie. Zrobię sadzonki :02icon_mryellow:
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Awatar użytkownika
elakuznicom
Zadomowiony

Post autor: elakuznicom » 25 paź 2017, 20:39

Basiu kiedy te sadzonki z chryzantem robisz ? u mnie jedna jest piękna , 2 taka sobie a reszta całkiem kiepska ale nie wywaliłam , poobcinałam czarne pączki kwiatowe i liście i tak zostawiłam może w przyszłym roku dadzą radę , z tych 2 mogłabym też porobić sadzonki .

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Post autor: Barabella » 25 paź 2017, 21:20

Elu to wcale nie masz fotek chryzantem nowych? Sadzonki robi się wiosną z korzenia lub uszczykiwań.
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony

Post autor: mariaewa » 26 paź 2017, 21:54

Basiu ja sobie upatrzyłam takie cuda: Myrthe, Daphne, Coral bis, Maya, Steven Pink, Laguna Yellow, Green, Ramona, White Cloud, Pipi, Chery Red, Laguna White, Sofia Red, Calisia, Gold City, Rose Yuice, Fluffy, Fabien, Kristin i jeszcze kilka.
Nazwy podane przez sprzedającą. Jeszcze nie zweryfikowałam, bo wiadomo jak jest z nazwami. Pani jest pasjonatką chryzantem, ma wiele odmian, dość dobrze prowadzoną stronę i 100% pozytywnych komentarzy. Do wiosny coś wybiorę. Pani podaje na stronie linki do blogu i do zdjęć swojego ogrodu. Robi wrażenie.
Wiesz, może się okazać, że Ją znacie z jakiegoś forum. :02icon_mryellow: Ja nie kojarzę. Choć podaje także link do naszego starego kompostownika. Pani ma na imię Teresa.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Post autor: Barabella » 26 paź 2017, 22:48

Mesiu to właśnie Teresa :02icon_mryellow: Ty poprzez allegro ją znalazłaś, a ona ma swój sklep Moje chryzantemy wszystkie od niej. Ja na kolejny sezon w maju zaklepuję u niej: Alex, Ariadna, Blanca, Conaco i Sara. Jak żyją te, które Ci podesłałam?
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony

Post autor: mariaewa » 26 paź 2017, 23:42

Barabella pisze:Mesiu to właśnie Teresa :02icon_mryellow: Ty poprzez allegro ją znalazłaś, a ona ma swój sklep Moje chryzantemy wszystkie od niej. Ja na kolejny sezon w maju zaklepuję u niej: Alex, Ariadna, Blanca, Conaco i Sara. Jak żyją te, które Ci podesłałam?
No to wszystkie drogi prowadzą do Tereski. :2smiech: Ma imponującą kolekcję.
Twoje dary obfotografuję jutro. Żyją i zastanawiają się czy tu dobrze. Ale je przekonam. :02icon_mryellow: Tylko leje nieprzerwanie a one wolą lżejszą ziemię i mniej wody.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Post autor: Barabella » 27 paź 2017, 7:28

Napisz jeszcze jakie są w tych 'kilka' :02icon_mryellow: . Z tych poniżej zrobię Ci sadzonki, więc wykreśl z listy.... szkoda kasy. Będę żebrać u Ciebie o szczepki. Laguna Yellow, Laguna White, White Cloud, Pipi, Kristin, Isabella. Przypomnisz jakie dostałaś?
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Post autor: Barabella » 19 lis 2017, 16:58

Moje chryzantemy przygotowane do zimy. Oczywiście ścięte te, które się rozrosły, inne stoją z badylami i czekają :02icon_mryellow:

Obrazek

Obrazek

'Małgorzatkowa' serce skraść może :02icon_mryellow:

Obrazek
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Post autor: Barabella » 22 paź 2018, 10:58

Przykład źle posadzonej chryzantemy. Barbarossa, którą straciłam i szczepkę ukorzenioną tej wiosny, wsadziłam na 'sumakowej'. Gdy to robiłam, słonko było wysoko i tam było słonecznie. Nie pomyślałam, że gdy chryzantemy potrzebują najwięcej słońca, czyli wrzesień, to dom zasłoni to miejsce i słonka nie będzie. No więc chryzantema, która powinna mieć góra 70cm, ma obecnie 120cm i walczy o każdy promień słońca rosnąc, zamiast kwitnąć. Nie mam do niej szczęścia. Szykuję dla niej nową rabatkę od wschodu i mam nadzieję, że wreszcie będę się cieszyć kwiatem.
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

MaGorzatka

Post autor: MaGorzatka » 02 lis 2018, 7:43

Basiu - czy możesz napisać z własnego doświadczenia, jak i kiedy rozsadzasz swoje chryzantemy? Wiem z dawnych wątków Jatry, że można wiosną i można jesienią - a co się u Ciebie lepiej sprawdza?

Wszystkie Twoje/moje chryzantemy pięknie rosną i miałam je przesadzać w miejsca docelowe jesienią, ale mi szkoda, bo gdybym je teraz przesadzała z kwiatami, to musiałabym chyba wszystkie kwiaty najpierw ciachnąć, czy tak?

A może lepiej wstrzymać się do wiosny? Czy w takim przypadku po przekwitnięciu (przed zimą) ściąć im pędy?

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Post autor: Barabella » 02 lis 2018, 10:04

Jeśli przesadzasz całą lub połowę, to nie czekaj. Tydzień temu przesadzałam Księżnę na słoneczne miejsce i dziś kwiat pokazała. Na moich piachach dzielę jesienią, bo one strasznie późno startują i widzę, że te przesadzone teraz lepiej idą. Chryzantema to jak chwast. Ciachasz szpadlem i z bryłą przesadzasz. Jest ciepło, więc spokojnie można teraz to robić :02icon_mryellow:
Duchess of Edinburgh.jpg
Wiosną, gdy ruszą, to uszczykuję i ukorzeniam, by się rozkrzewiły i by nowe sadzonki dla zlotowiczów i znajomych mieć :02icon_mryellow:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

MaGorzatka

Post autor: MaGorzatka » 02 lis 2018, 15:03

Dziękuję, Basiu:buziak:
Niestety okazało się, że na to miejsce, które ja sobie szykowałam pod chryzantemy, to mój mąż ma całkiem inny pomysł - muszę więc poudawać, że się zgadzam, a potem i tak zrobić swoje, choć już nie tak, jak myślałam.

Tymczasem dziś przesadziłam całą obsypaną pąkami Clarę Curtis - tę od Ciebie z sierpnia i do niej dołożyłam moja "starą", ale wyglądająca bardzo źle, bo tam gdzie rosła znienacka zrobiło się zbyt cieniście i nie miała dobrych warunków. Teraz powinno jej być lepiej no i mam docelowy clarocurtisowy zakątek :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chryzantemy (Dendranthema) zimujące w gruncie”