Druty i szydełko - inspiracje
-
MaGorzatka
Re: Druty i szydełko - inspiracje
Dziewczynki, czy któraś z Was ma doświadczenia z wzorem chevron, tym zygzakowym?
- survivor26
- Administrator
Małgosiu, robiłam nim na szydełku bardziej, ale na drutach też, z tym, że dawno - a co potrzebujesz w związku z nim?
Tę chustę mam w ulubionych na Ravelry
Na liście zakupów mam też taką piegowatą włóczkę, która by się na nią super nadała, tyle, że na razie to mam dwie chusty ledwie rozpoczete do skończenia, a Flo jak się poprzytulała do Dropsowej Alpaki to zażądała wykonania z niej dla niej maskotki-krowy, więc kolejne projekty nieprędko zacznę 
Tę chustę mam w ulubionych na Ravelry
- Mila
- Zadomowiony
Małgosiu, wczoraj przeglądałam książkę "450 ściegów na drutach", bo chcę przez zimę zrobić sobie blezer, i trafiłam na co najmniej kilkanaście ściegów chevron - czyli w jodełkę. Niektóre są super .
- mariaewa
- Zadomowiony
Czy to jest chevronopodobne ? Sto lat temu zrobiłam spódnicę w takie " zęby ". Pamiętam , że miałam co 7 oczek , dwa zbierać razem w jedno a potem znów co 7, wręcz przeciwnie, z jednego zrobić dwa. Ale to chyba nie to.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mila
- Zadomowiony
Bardzo lubię robić na szydełku, ale ...nie lubię nosić rzeczy tak robionych
Dalej szukam inspiracji na wykorzystanie bardzo grubej włóczki . Mam po 1-2 motki w różnych kolorach od miodu , beżu, rdzawych do ciemnego brązu. Drugi zestaw to różne szarości do czerni.
Dalej szukam inspiracji na wykorzystanie bardzo grubej włóczki . Mam po 1-2 motki w różnych kolorach od miodu , beżu, rdzawych do ciemnego brązu. Drugi zestaw to różne szarości do czerni.
- survivor26
- Administrator
Koc, koszyk, dywanik, płaszcz, poduszka :)Mila pisze:Bardzo lubię robić na szydełku, ale ...nie lubię nosić rzeczy tak robionych![]()
- Mila
- Zadomowiony
Pat, poduszki, narzuty szyję patchworkowe. Włóczka raczej bardzo dobrej jakości, więc dywanika nie zrobię
Myślę o jakimś blezerze lub poncho. Ale nie mam pomysłu na wzory z tych kolorów, bo żakardów nie będę robić . Jakieś prostokąty czy coś ...
- boryna
- Administrator
Ja mam w planie torebkę - dwa koła robione "jak ślimak" dookoła, połączone wąskim prostokątem równym obwodom tych kół. Plan dotyczy właśnie grubej włóczki i chyba w tych Twoich kolorach. Najlepiej cieniowanej. 
- Mila
- Zadomowiony
Bożenka, to chyba będziesz musiała dać nieuciągliwą podszewkę, bo włóczkowa torba będzie się wyciągać pod "ciężarami"
Kurcze, przeglądałam na działce skrzynie piratów, co mieszczą różne ciuchy na przeróbki i znalazłam worek zielonych włóczek w różnych odcieniach . Miałam z nich zrobić sweterek dla wnuczki, ale ...trzeba by prać ręcznie, a syn wszystko do pralki...Uprał niedawno śliczności czapkę z różowo-fioletowych puchatych włóczek, którą zrobiłam w zeszłym roku. Czapka będzie dobra dla lalki
Kurcze, przeglądałam na działce skrzynie piratów, co mieszczą różne ciuchy na przeróbki i znalazłam worek zielonych włóczek w różnych odcieniach . Miałam z nich zrobić sweterek dla wnuczki, ale ...trzeba by prać ręcznie, a syn wszystko do pralki...Uprał niedawno śliczności czapkę z różowo-fioletowych puchatych włóczek, którą zrobiłam w zeszłym roku. Czapka będzie dobra dla lalki
- boryna
- Administrator
No zobaczę, myślałam, że jak zrobię ściśle z grubej włóczki to się obejdzie, ale może będzie konieczna. Nie planuję w niej nosić ciężarów, ma być nieduża, taka typu "pańcia-srańcia" a nie "wiejska baba z tobołem".
Chociaż, jak znam życie, różnie może być. 
- Mila
- Zadomowiony
Znalazłam jeszcze zielone włóczki w różnych odcieniach
W sumie będzie ze 3 kg. Dobrze, że wszystkie prawie takiej samej grubości - nie za grube, długo będzie się robić :| Pewnie szydełkiem zrobię.
-
MaGorzatka
Dziewczynki, spójrzcie - takie czapki. Jak sądzicie, czy można zrobić tym wzorem, ale z pewną modyfikacją: tak żeby te rowki z lewych oczek (pomiędzy warkoczami) miały szerokość jednego oczka? Znaczy - żeby zacząć: 2 prawe, 1 lewe, 2 prawe, 1 lewe itd.
Mam dość grubą włóczkę (100g/240m), ale obawiam się, czy przy węższych rowkach te warkocze będą widoczne, czy nie zleją się wizualnie ze sobą?
Mam dość grubą włóczkę (100g/240m), ale obawiam się, czy przy węższych rowkach te warkocze będą widoczne, czy nie zleją się wizualnie ze sobą?
- survivor26
- Administrator
Małgosiu w takim wypadku czapka musiałaby być mocno obcisła, żeby się te rzędy rozjechały po naciągnięciu na głowę i uwidoczniły warkocze, ale ja bym jednak pozostała przy oryginalnym wzorze chyba.
-
MaGorzatka
Mam grubszą włóczkę, ale to przecież mogę powtórzyć 5 motywów zamiast sześciu, nieprawdaż? Bardzo mi się spodobała ta warkoczowa przeplatanka :)
Dzięki, Patku.
Dzięki, Patku.