Sos słodko-ostry
- boryna
- Administrator
Sos słodko-ostry
Zwykle robię go z chilli, ale z braku laku użyłam papryczki ozdobnej, która bardzo ładnie plonuje i wciąż wiąże nowe owoce. Ostra
Do tylu papryczek ( pokrojonych drobno)
dodałam 6 pogniecionych ząbków czosnku, pół szklanki octu, 3 szklanki wody, szklankę cukru, łyżeczkę soli. Zmiksowałam, krótko gotowałam, żeby papryczka trochę zmìękła. Następnie dodałam 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i gotowałam do zgęstnienia mieszając. Gorące przelałam do słoiczków. Z doświadczenia wiem, że ten sos po jakimś czasie trochę gęstnieje, więc na początku nie.musi wyjść taki, że "łyżka stoi" . Jest pyszny do kanapek i mięs .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- urazka
- Zadomowiony
Re: Sos słodko-ostry
Bożenko a ja myślałam, że sezon na przetwory już się skończył. Z przyjemnością wyobraziłam sobie smak takiego sosu. Może kiedyś się skuszę.
Pięknie udokumentowany przepis!
Pięknie udokumentowany przepis!
Pozdrawiam, Janina
- Jolka
- Zadomowiony
Dziękuję za przepis.
Szkoda że ja swoje ostre, trzy dni temu rozcięłam i porozkładałam na grzejniki.
Na pewno wykorzystam przepis w przyszłym sezonie.
Lubię takie ostre sosiki.
Szkoda że ja swoje ostre, trzy dni temu rozcięłam i porozkładałam na grzejniki.
Na pewno wykorzystam przepis w przyszłym sezonie.
Lubię takie ostre sosiki.
- boryna
- Administrator
Jolu ja ten sos robiłam także z suszonego chilli. Bez różnicy, tylko odrobinkę dłużej trzeba pogotować .
- trillum30
- Zadomowiony
Zrobione
Trochę inaczej wygląda bo chyba papryczek za dużo ale pyszny .Adam jeden słoiczek już prawie wyjadł .Dzięki Bożenko za ten przepis.
Trochę inaczej wygląda bo chyba papryczek za dużo ale pyszny .Adam jeden słoiczek już prawie wyjadł .Dzięki Bożenko za ten przepis.
Iwona
- boryna
- Administrator
Na zdrowie! Cieszę się, że się przepis przydał i że sosik smakuje ! Ja z lenistwa nie miksowałam dokładnie, więc u mnie są większe kawałki, stąd pewnie różnica w kolorze.
- urazka
- Zadomowiony
To się nazywa dobry przykład!
Iwonko tak szybko wykorzystanego przepisu to chyba jeszcze u nas nie było. Super!
Iwonko tak szybko wykorzystanego przepisu to chyba jeszcze u nas nie było. Super!
Pozdrawiam, Janina