Cydr
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15408
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Cydr
Dziś zaczęłam obrabiać papierówki. Pierwsze 3,5 l soku już w lodówce. Będę wklejać fotki i opisy w miarę produkcji. Ważę, mierzę..... Oby wyszedł.
Pierwszy wycisk moim Huronkiem: 11,87kg papierówki ze skórką = 7 l soku. Musiałam zrobić jedno czyszczenie i dwie przerwy
Przerobiłam 28kg jabłek co dało 18 litrów soku. Balon wymyty i odkażony pirosiarczynem potasu firmy Browin, drożdże do cydru firmy Gozdawa rozrobione. Cukier 1kg rozpuszczony w 2 litrach wody.
Zostawiamy na tydzień do fermentacji. Po tym czasie dosłodzenie Ksylitolem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22573
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Cydr
Super, bo też się od lat przymierzam, ale trzeba trochę zainwestować w sprzęt, a wynik nieznany, więc popatrzę, jak Tobie idzie, i jak okaże się proste, łatwe i przyjemne, to w przyszłym roku też spróbuję