Polecane książki

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Re: Polecane książki

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 8:05

Urazka

Zuza zapisuję. Lubię historie ciekawych rodów. Ja czytam teraz „Pod drzewem magnolii” Frances Mayes, autorki "Pod słońcem Toskanii". Tu opisuje swoje dzieciństwo i dość ekscentryczną rodzinę. Początek trochę rozwlekły, opisujący powody powrotu autorki na Południe z San Francisco ale po jakichś czterdziestu stronach swoistego wstępu przenosimy się do Fitzgerald w Południowej Georgii z jej klimatem widzianym oczyma dziecka. Póki co jestem zaciekawiona.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 8:05

zuzanna2418

Jak ktoś ma żale do naszej służby zdrowia, pardon, opieki zdrowotnej to polecam "Ginekologów" Jurgena Thorwalda. Będzie codziennie dziękował losowi, że nie urodził, a zwłaszcza urodziła się w nie tak nieodległych w końcu czasach...Bezmiar ciemnoty medycznej podsycanej przez kościół i horror jaki przezywały (jeśli przeżyły) kobiety zdane na łaskę rzeźników w szpitalach, bo lekarzami to doprawdy trudno ich nazwać.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 8:06

zuzanna2418

A to książka, której nie czytałam, ale widziałam reklamę dziś w tramwaju. Może prezent z okazji Dnia Babci/Dziadka ?

http://www.agito.pl/seniorzy-w-natarciu ... AtZZ8P8HAQ

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 8:07

zuzanna2418

Polecam książkę "Korzeniec" Zbigniewa Białasa.
Wątek kryminalny nie najistotniejszy. Stanowi tylko coś w rodzaju leitmotivu, wokół którego autor raczy nas bardzo wyrazistymi opisami losów bohaterów - mieszkańców Sosnowca w przededniu wybuchu I Wojny Światowej. Codzienne życie na styku trzech zaborów (Trójkąt Trzech Cesarzy) opisane z humorem, z drobiazgową znajomością realiów i takim trochę retro językiem wesoły Tygiel kulturowy tamtych czasów w ujęciu społeczno-obyczajowym z trupem w tle wesoły

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 8:08

survivor26

Ja z kolei mogę polecić "Kalendarze" Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk - wspomnieniowa o życiu w Mińsku Mazowieckim i okolicznych wsiach w latach 60-tych ubiegłego wieku. Bardzo fajne, sentymentalne i choć to czasy bardziej dzieciństwa mojej mamy to czyta się wyśmienicie.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 8:09

mama101

Jestem zagorzałą fanką Marii Rodziewiczówny, przeczytałam wszystko co było w miejscowej bibliotece. Najbardziej urzekło mnie "Lato leśnych ludzi".Moim "zboczeniem"(jak mówi mój M) jest literatura obozowa.Ostatnio Radiowa Trójka naprowadziła mnie na książkę "Wybrańcy" Steve Sem-Sandberg. Jestem w trakcie czytania ,zapowiada się ciekawie.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:47

nika28

Polecam stronę do zakupu książekhttp://www.nieprzeczytane.pl/
Zamawiałam tam i jestem zadowolona, dobrze zapakowane i ceny niższe niż gdzie indziej.
Ps. Bardzo fajny wątek, z chęcią zanotuję w kajeciku co tam dziewczynki polecacie.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:49

mama101

Jak pisałam wcześniej jestem w trakcie czytania książki "Wybrańcy".Jestem w połowie i jak śpiewał Jerzy Stuhr "człowiek musi inaczej się udusi",nie mogę pojąć jak można być tak okrutnym i nieczułym.Akcja rozgrywa się w szpitalu Steinhof w Wiedniu w latach 1940-1945.Był to szpital dziecięcy gdzie"leczono" dzieci odbiegające do normy,ułomne fizycznie i psychicznie.Miało to na celu oczyszczenie rasy aryjskiej.Wybór miejsca na szpital nie był przypadkowy gdyż na jego obszarze znajdowała się radiostacja wojskowa.Wymalowanie na budynku znaków czerwonego krzyża miały chronić wojsko ,a dzieci były żywymi tarczami.To były ich dzieci ,może nie idealne lecz ich.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:49

survivor26

Czytam "Usypać góry" Małgorzaty Szejnert - czyta się wolno, ale warto - przepiękna sentymentalna opowieść o czasach, ludziach i miejscach, których już nie ma - Misi by się spodobała na pewno.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:50

zuzanna2418

Jako że od jakiegoś czasu przyjemność mi sprawa czytanie biografii (niektórych) kupiłam książkę "Stryjeńska. Diabli nadali". Moim zdaniem świetnie napisana. Poza tym sama Stryjeńska miała lekkie pióro, więc cytaty z jej pamiętników to dodatkowy atut.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:51

MaGorzatka

Czytam od wczoraj polecaną i omawianą kiedyś w wątku kawowym Simonę (Anna Kamińska: Simona). Rzeczywiście fajnie się czyta, a w kolejce do niej już stoi moja Mama. A nawet nieregulaminowo zaczęła, zanim ja skończyłam, więc kunkurujemy (ale w cywilizowany sposób).
I co Wam powiem - widzę tam na końcu tej książki bardzo interesującą bibliografię ze smakowitymi kąskami do poczytania kiedyś!

Tu niestety, muszę złożyć dementi, czyli odszczekać: hau-hau!
Nie podobała mi się ta książka. Przeczytałam ze względu na temat, ale od strony formalnej to NIETENTEGES.
Nie jest język literacki i pod względem językowym czytało mi się to bardzo źle - na przykład ciągłe wybiegające do przodu fragmenty w czasie przyszłym doprowadzały mnie do szału.

Muszę spróbować tego Dehnela, w ogóle go nie znam!

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:52

zuzanna2418

Mózg i błazen-rozmowa z Jerzym Vetulanim Marcina Rotkiewicza. Świetny wywiad z wybitnym profesorem, neurobiologiem, jednym z założycieli Piwnicy pod Baranami. Niektórzy mogą uznać jego poglądy na np. narkotyki za dość kontrowersyjne, ale jeśli mówi o nich ktoś, kto posiada na ten temat gruntowną wiedzę jako profesor farmakologii, to ja mu wierzę wesoły

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:52

mama101

Skończyłam właśnie czytać książkę Władysława Reymonta "Wampir". Wiem że klasyka lecz bardzo polecam.
"Chłopów" uwielbiam, i wiele razy powracałam do tej książki. Teraz stwierdziłam że, warto zapoznać się z innymi dziełami autora. Nie zawiodłam się. Już wiem jaką półkę w bibliotece będę często odwiedzać.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:54

mama101

Obecnie jestem w trakcie czytania kryminału, trochę typu "Sherlocka Holmesa".

"Zbrodnia w błękicie" Katarzyny Kwiatkowskiej. Akcja rozgrywa się w XIX wieku, w pięknym pałacu w Wielkopolsce. Czyta się wybornie. Jak skończę to wtedy polecę z czystym sumieniem.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:54

klarysa

Na weekendowe odstresowanie. Przeczytałam w kilka godzin.
Sarah Jio "Jeżynowa zima".

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polecane rozrywki kulturalne :)”