Nie mogę racjonować karmy, a pewnie nie starczy mi do czasu, kiedy będzie możliwy wyjazd na targ. Już dwa razy dziś dosypywałam od serca i już pusto, a chmary sikorek siedzą na głogu i berberysach i zaglądają do paśników
Ogrodowi goście
- Mila
- Zadomowiony
Re: Ogrodowi goście
Takie ptaszki u mnie bywają. 
Nie mogę racjonować karmy, a pewnie nie starczy mi do czasu, kiedy będzie możliwy wyjazd na targ. Już dwa razy dziś dosypywałam od serca i już pusto, a chmary sikorek siedzą na głogu i berberysach i zaglądają do paśników
Trzeba uzupełnić żarełko.
- Jolka
- Zadomowiony
Dziewczyny a co to za ptaszek zdjęcie z samochodu, puki siedziałam w samochodzie, nie zwracał na mnie uwagi.
Dzisiaj oprócz mazurków, wróbli, modraszek, bogatek i kosów, pojawiły się dzwońce, rudzik, trzy jery i chyba zięba.
Dzisiaj oprócz mazurków, wróbli, modraszek, bogatek i kosów, pojawiły się dzwońce, rudzik, trzy jery i chyba zięba.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- zielonajagoda
- Zadomowiony
- Kontakt:
- Jo37
- Zadomowiony
- zielonajagoda
- Zadomowiony
- Kontakt:
Tego którego obserwowałam u siebie z samochodu, najbardziej przypominał mi (według atlasu ptaków) samiczkę gila, fotka powyżej jest trochę prześwietlona, ale gdyby ta czapeczka była bardziej czarna, to też stawiałabym na panią gilową.
- Mila
- Zadomowiony
Wiecie, że ja pierwszą zimę spędzam na łonie natury i dlatego jestem zachwycona ptakami przylatującymi do karmików. W poprzednie zimy dowoziłam raz w tygodniu karmę i kule tłuszczowe, ale nie miałam możliwości obserwowania, jakie ptaki pożywiają się. Teraz to szaleństwo hipnotyzuje mnie
najwięcej czortów przylatuje do misek ustawionych przy kuchennym oknie i nawet już ptaszki nie uciekają, kiedy powoli przechodzę. Siedzą też na kracie w oknie, bo chyba nie chce im się odlatywać na głóg. Dziesiątki różnych sikorek (sosnówki są takie maleńkie
), kosy, w misce długo siedział grubodziób, dzięcioł znów na głogu. Dziś w ogóle nie widziałam wróbli ani mazurków.
Zastanawiam się, czy iść dosypać 3-ci raz ziarno do karmików
Na raz dosypuję 7-8 szklanek, a jeszcze dokładam pokruszone orzechy.
Zastanawiam się, czy iść dosypać 3-ci raz ziarno do karmików
- Margolcia_K
- Zadomowiony
Uważaj, bo Cie do ruiny i bankructwa doprowadzą.
Ja właśnie dziś kupiłam czwarty raz tej zimy 25 kg słonecznika. Kosztowało mnie to juz ładne pieniądze. Za każdym razem o kilkanaście złotych drożej płacę.
O słonince już nie wspominam.
Ja właśnie dziś kupiłam czwarty raz tej zimy 25 kg słonecznika. Kosztowało mnie to juz ładne pieniądze. Za każdym razem o kilkanaście złotych drożej płacę.
O słonince już nie wspominam.
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego dnia!
Margolcia
Margolcia
- survivor26
- Administrator
Też każdorazowo drożej płacę, więc postanowiłam, że tej jesieni kupię hurtem 100 kg 
- Maliola
- Zadomowiony
To po ile ten słonecznik za kg wychodzi? Muszę w sobotę na targu kupić ostatnio po 5 zł/był
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
- Mila
- Zadomowiony
Uuu.. poprzednio kupowałam na targu po 2 zł, a ostatnio ...też po 2 zł
Chłopak ma najprzeróżniejsze mieszanki dla ptaków hodowlanych, zawsze ktoś kupuje worki.
- survivor26
- Administrator
- boryna
- Administrator
Ja na jutro zamówiłam u wyczajonego na olx gospodarza kolejne 40 kg. 70 kg już tej zimy poszło. Na szczęście on ma po 2 zł, to da się wytrzymać. Wcześniej kupowałam na All... o połowę drożej.
- Margolcia_K
- Zadomowiony
Ja kupuję łuskany, bo zauważyłam, że niełuskanego bardzo dużo sie marnowało. Ptaszory zrzucały w trawę (śnieg, piach) i już nie sięgały po te zrzucone. Wybrać się nie dało i one tam pleśniały i nikt nim zainteresowany nie był.
O sprzątaniu tego na wiosnę juz pisać nie będę.
I zaczęłam kupować łuskany, łamany. A teraz ten łuskany, który spadnie, jest do czysta wybierany.
Płaciłam najpierw za worek 25 kg - 119 zł. Potem 134, a teraz łamanego nie było od dłuższego czasu, a cały kosztuje minimum 149 zł za 25 kg u porządnego sprzedawcy.
Drogo jak skur...byk! Ale co mam zrobić. Nauczyłam i teraz cały las przylatuje. Stada po kilkadziesiąt dzwońców, trznadli, sikorek, mazurków i wróbli. I inne w mniejszych ilościach, ale za to żarłoczne.

O sprzątaniu tego na wiosnę juz pisać nie będę.
I zaczęłam kupować łuskany, łamany. A teraz ten łuskany, który spadnie, jest do czysta wybierany.
Płaciłam najpierw za worek 25 kg - 119 zł. Potem 134, a teraz łamanego nie było od dłuższego czasu, a cały kosztuje minimum 149 zł za 25 kg u porządnego sprzedawcy.
Drogo jak skur...byk! Ale co mam zrobić. Nauczyłam i teraz cały las przylatuje. Stada po kilkadziesiąt dzwońców, trznadli, sikorek, mazurków i wróbli. I inne w mniejszych ilościach, ale za to żarłoczne.
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego dnia!
Margolcia
Margolcia
- Mila
- Zadomowiony
Margolciu, niełuskany kupuję. To co spadnie wyjadają kosy i kwiczoły, a także myszy
Karmiki mam w miejscach wysypanych korą, więc wiosną tę korę przegrabię.
- survivor26
- Administrator
Margolciu, ale ja właśnie nieluskany kupuję 20 kg za 70 zł, sprawdzilam teraz, jakość bardzo dobra, sprawdź sobie na allegro sprzedawców euroecozoo i zbozowy-sklep