Szycie - nasze prace
- Mila
- Zadomowiony
Re: Szycie - nasze prace
Opisywałam w pogaduszkach, jak uszyłam roletę rzymską do kuchennego okna syna.
Teraz zdjęcia:
od strony mieszkania (załamania wynikają z nieuprasowania tkaniny po praniu, ale to tylko na zdjęciu jest widoczne )
od zewnątrz (nie mogę poradzić sobie z obróceniem zdjęcia - wałeczek powinien być w poziomie)
zwinięta roleta (jej wysokość zależy od odległości między tunelikami na patyczki)
Teraz zdjęcia:
od strony mieszkania (załamania wynikają z nieuprasowania tkaniny po praniu, ale to tylko na zdjęciu jest widoczne )
od zewnątrz (nie mogę poradzić sobie z obróceniem zdjęcia - wałeczek powinien być w poziomie)
zwinięta roleta (jej wysokość zależy od odległości między tunelikami na patyczki)
- klarysa
- Zadomowiony
Milu, super to wygląda. Dobra robota .
Zastanawiam sie tylko, jak podejść do tematu...Moje okna zdecydowanie szersze .
Zastanawiam sie tylko, jak podejść do tematu...Moje okna zdecydowanie szersze .
Justyna
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1
Za miedzą
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1
Za miedzą
- Mila
- Zadomowiony
Jeśli szersze, to trzeba zastosować dłuższe listewki/pręciki. Zeszycie tunelika na płasko na pewno usztywni trzymanie listewki.
- survivor26
- Administrator
Dzięki Milu, Twoje zdjęcia plus instrukcje z netu powinny sprawić, że będę w stanie wykonać wyrób roletopodobny. Moje okna prawie kwadratowe i z dużą wnęką, więc wymyśliłam, że rolety zamocuję na gzymsie nad wnęką okienną, to będzie mi okno wraz z parapetem zasłaniać.
- survivor26
- Administrator
W końcu przemogłam impotencję twórczą i uszyłam torby na zakupy skrojone z pół roku temu Zdjęcia prosto spod maszyny, więc torby wygniecione:
Uszyłam też próbny woreczek na warzywa z firanki, ale nie umiem ustawić maszyny i strasznie mi nitkę ściąga...niemniej skroiłam jeszcze 4 i będę walczyć
A to wszystko to rozgrzewka przed roletami rzymskimi, których termin wykonalności się zbliża i trzeba się przemóc i uszyć...
Uszyłam też próbny woreczek na warzywa z firanki, ale nie umiem ustawić maszyny i strasznie mi nitkę ściąga...niemniej skroiłam jeszcze 4 i będę walczyć
A to wszystko to rozgrzewka przed roletami rzymskimi, których termin wykonalności się zbliża i trzeba się przemóc i uszyć...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Świetne rolety i reszta!
Macie jakiś sprawdzony tutorial do szycia rolet rzymskich?
Macie jakiś sprawdzony tutorial do szycia rolet rzymskich?
- survivor26
- Administrator
Mamy :) Przeklejam z kawowego linki, które Wiśnia wstawiała:
http://www.adelaszyje.pl/2015/03/jak-us ... zycie.html
ew. https://szmatkinitkiszpilki.blogspot.co ... rolet.html
lub https://domowainicjatywa.wordpress.com/ ... -rzymskie/
Dla mnie (teoretycznie na razie) najczytelniejszy jest ten pierwszy.
http://www.adelaszyje.pl/2015/03/jak-us ... zycie.html
ew. https://szmatkinitkiszpilki.blogspot.co ... rolet.html
lub https://domowainicjatywa.wordpress.com/ ... -rzymskie/
Dla mnie (teoretycznie na razie) najczytelniejszy jest ten pierwszy.
- Mila
- Zadomowiony
No i fajne
Rolety przy torbach to pikuś
Torby z firanek możesz szyć na paskach z papieru, ale trzeba potem ten papier wyskubać ze szwów Jeśli nie uda Ci się ustawić maszyny, możesz użyć pasków materiału jako lamówki. Szwy będą mocniejsze i nie będą pękać od ciężaru warzyw.
Rolety przy torbach to pikuś
Torby z firanek możesz szyć na paskach z papieru, ale trzeba potem ten papier wyskubać ze szwów Jeśli nie uda Ci się ustawić maszyny, możesz użyć pasków materiału jako lamówki. Szwy będą mocniejsze i nie będą pękać od ciężaru warzyw.
- Mila
- Zadomowiony
- survivor26
- Administrator
Milu, drugi link był zły, już poprawiłam, pozostałe otwierają się, ale jak u Ciebie nie, możesz skopiować i przekleić w nowe okno.
Dla mnie torby to pikuś, zwłaszcza, że to dla siebie, nie muszą i nie są idealne....rolety mnie straszą...muszę po prostu zacząć szyć, żeby przełamać lęk Dzięki za podpowiedź z woreczkami, będę próbować!
Dla mnie torby to pikuś, zwłaszcza, że to dla siebie, nie muszą i nie są idealne....rolety mnie straszą...muszę po prostu zacząć szyć, żeby przełamać lęk Dzięki za podpowiedź z woreczkami, będę próbować!
- Mila
- Zadomowiony
Pat, ale czego się boisz? Samo szycie rolet jest dla przedszkolaka. Trzeba obszyć prostokąt i tylko dobrze wyliczyć odległości między tunelami i fruuuu....
- survivor26
- Administrator
No wyliczeń właśnie...mam jakąś wadę mózgu, nie jestem w stanie prawidłowo policzyć wymiarów... kilkadziesiąt razy mierzyłam do remontu różne rzeczy i każdorazowo się pomyliłam
- Mila
- Zadomowiony
Aaaa...
A ile tych rolet masz uszyć? Może zacznij od jakiegoś najmniejszego okna?
A ile tych rolet masz uszyć? Może zacznij od jakiegoś najmniejszego okna?
- survivor26
- Administrator
Trzy, na trzy identyczne (pozornie, bo różnią się wymiarami o plus-minus 20 cm) okna... stare, 100 letnie, skrzynkowe, więc de facto nie na okna tylko na wnęki okienne.
No ale muszę, rzut oka na ceny gotowych bardzo motywuje
No ale muszę, rzut oka na ceny gotowych bardzo motywuje
- Mila
- Zadomowiony
Pat, dasz radę !!! Tylko spokojnie podchodź, bez spinki.
Może wyda Ci się głupia moja rada, ale możesz spróbować wszystko zrobić z papieru, spinając tunele szpilkami, sprawdzić w oknie, poprawić, a potem przenieść te wymiary na tkaninę.
Będzie dobrze!
Może wyda Ci się głupia moja rada, ale możesz spróbować wszystko zrobić z papieru, spinając tunele szpilkami, sprawdzić w oknie, poprawić, a potem przenieść te wymiary na tkaninę.
Będzie dobrze!