Parówki upieczone w cieście drożdżowym smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno, można je podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym.
Ciasto:
2 łyżki mąki
15 g drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
50 ml mleka
Pozostałe składniki:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
1 jajko
80 g masła
1 łyżeczka soli.
Do kubeczka wsypujemy mąkę,dodajemy ciepłe,ale nie gorące mleko,drożdże i cukier.Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut,aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy zaczyn drożdżowy,rozpuszczone,ciepłe masło,ciepłe mleko,jajko i sól.
Wyrabiamy gładkie ciasto,które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk.Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wersja przyspieszona, nagrzewam piekarnik do temp. 40 stopni, wkładam miskę z ciastem nakrytą ręcznikiem, wystarczy 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy.
Dzielimy na 12 części.
Z każdej formujemy wałek na długość stolnicy, ciasta nie podsypujemy mąką, daje się ładnie formować bez mąki.
Dwanaście parówek owijamy wałeczkami z ciasta, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy, makiem, czarnuszką lub sezamem.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Pieczemy w temperaturze 200 st C około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane.
.
Domowe Hot dogi
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7451
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Ryszan
- Zadomowiony
- Posty: 2572
- Rejestracja: 21 mar 2017, 11:49
- Lokalizacja: Łódź
- trillum30
- Zadomowiony
- Posty: 1280
- Rejestracja: 21 mar 2017, 10:27
- Lokalizacja: podkarpacie
- Beatrice
- Zadomowiony
- Posty: 917
- Rejestracja: 21 mar 2017, 13:28
- Lokalizacja: Szczecin
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7451
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Domowe Hot dogi
Dziękuję w imieniu hot dogów . Wnuki stwierdziły ze za każdym razem jak przyjadą to takie koniecznie do menu trzeba wprowadzić. Ja nigdy nie lubiłam hot dogów a te mi bardzo smakowały. na drugi dzień odgrzane w mikrofali są tak samo dobre.
- urazka
- Zadomowiony
- Posty: 6530
- Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49
Re: Domowe Hot dogi
Nie mogę pojąć jak zrobiłaś tak idealnie równe zawijańce na tych paróweczkach. Myślałam, że masz jakąś specjalną maszynkę. Hot dogi wyglądają niesamowicie. Smakują pewnie tak samo.
Pozdrawiam, Janina
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7451
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Domowe Hot dogi
Janeczko miałam trzy maszynki .
Ostatnim razem Tola wszystkie zawijała, spróbuj idzie bardzo prosto, z kulki ciasta robisz wałek taki na długość stolnicy i zawijasz, hot dogi jeszcze przez pół godziny nim trafia do pieca wyrastają i wszystko się pięknie wyrównuje.
Ostatnim razem Tola wszystkie zawijała, spróbuj idzie bardzo prosto, z kulki ciasta robisz wałek taki na długość stolnicy i zawijasz, hot dogi jeszcze przez pół godziny nim trafia do pieca wyrastają i wszystko się pięknie wyrównuje.