Dużo nie brakowało, żeby łyżką wyjadać , ciasta jednak za dużo było w garnku, następnym razem 3/4 porcji zrobię.
Oczywiście pewne zmiany które uczyniłam też na pewno miały na to wpływ, bałam się że mój zakwas może słaby będzie więc zamiast 40 g. dałam 80 g.
Chleb zaczął trochę kipieć i pokrywa przykleiła się do garnka, 15 min. przed końcem chciałam odkryć pokrywę ale przykleiła się do garnka, jakoś siłą otworzyliśmy, niestety skórka chleba została na pokrywie, chleb bez skórki jeszcze do pieca na 15 min. trafił, po 15 minutach z naszą pomocą, opuścił garnek rzymski :hura: .
Fotorelacja z akcji .
Skórka z pokrywy smaczna bardzo, chleba jeszcze nie jadłam, jak ostygnie to pokarzę środek.
Tak wygląda w środku.
Chleby domowej roboty
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7494
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleby domowej roboty
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mila
- Zadomowiony
- Posty: 14548
- Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
- Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7494
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleby domowej roboty
Bardzo smaczny lubię żytni chleb, ten jest sprężysty, lekko wilgotny i bardzo syty, polecam przepis Małgosi :oklasky:
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Chleby domowej roboty
Ja bym była chętna na te skórę z pokrywy, ach zjadłabym całą!
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7494
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleby domowej roboty
Małgosiu ona była taka dobra, że jeszcze ciepła po prostu zniknęła, spóźniłaś się kochana. Podzieliłabym się z Tobą, następnym razem zostawię dla Ciebie .
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7494
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleby domowej roboty
Chlebek z przepisu Małgosi, chleb żytni na zakwasie, ja robię półtorej porcji i mam wtedy trzy foremki babkowe wstawione w poprzek piekarnika, czekam 4 godziny aż wyrośnie bo po trzech korytka nie były całkiem pełne.
Zakwasu daję o 50% więcej jak w przepisie.
Długo nie mogłam wyczaić jak go piec w moim piekarniku, idealny przy wsadzie 3 bochenków, wychodzi jak nagrzeję piekarni do 220 stopni z termoobiegiem, wstawiam chleb skręcam na 200 stopni i tak 20 min, później 190 stopni 10 minut, następnie wyłączam termoobieg, przełączam na tryb góra dół i 15 min na 190 stopniach i 10 min na 180 stopniach jak się zrumieni to przykrywam papierem.
Chleb przed włożeniem spryskuję wodą z atomizera i po wyjęciu też, skórka jest cienka i bardzo chrupka.
Zakwasu daję o 50% więcej jak w przepisie.
Długo nie mogłam wyczaić jak go piec w moim piekarniku, idealny przy wsadzie 3 bochenków, wychodzi jak nagrzeję piekarni do 220 stopni z termoobiegiem, wstawiam chleb skręcam na 200 stopni i tak 20 min, później 190 stopni 10 minut, następnie wyłączam termoobieg, przełączam na tryb góra dół i 15 min na 190 stopniach i 10 min na 180 stopniach jak się zrumieni to przykrywam papierem.
Chleb przed włożeniem spryskuję wodą z atomizera i po wyjęciu też, skórka jest cienka i bardzo chrupka.