Sok i przecier z czeremchy.
: 26 sie 2021, 8:55
2 kg obranej z gron czeremchy
2 szklanki wody
300g cukru
Sok z 2-3 cytryn, lub 2 łyżki Wit C
Owoce w garnku poddusić tłuczkiem, zasypać cukrem zostawić na pół godziny.
Dodać przegotowanej zimnej wody, pogotować 15 minut.
Dodać sok z cytryn i odrazu cedzić ( pestki zawierają bardzo dużo kwasu pruskiego, dla tego trzeba jak najszybciej odcedzić)
Ja dodatkowo resztę owoców przecieram przez nylonowe sito, mam super gęsty sos do lodów .
2 szklanki wody
300g cukru
Sok z 2-3 cytryn, lub 2 łyżki Wit C
Owoce w garnku poddusić tłuczkiem, zasypać cukrem zostawić na pół godziny.
Dodać przegotowanej zimnej wody, pogotować 15 minut.
Dodać sok z cytryn i odrazu cedzić ( pestki zawierają bardzo dużo kwasu pruskiego, dla tego trzeba jak najszybciej odcedzić)
Ja dodatkowo resztę owoców przecieram przez nylonowe sito, mam super gęsty sos do lodów .