2 szkl. fasoli
po ½ szkl. pęczaku i kaszy gryczanej
1 szkl. płatków owsianych (nie błyskawicznych)
4 cebule
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
3-4 ząbki czosnku
3-4 jajka (niekoniecznie, ja często zapominam dać i i tak wychodzi dobrze)
3-4 łyżki oleju
5 dag drożdży
1 pęczek natki
suszony majeranek, sól, pieprz
Fasolę zalej wodą i odstaw na noc. Ugotuj - -oddzielnie – pęczak i kaszę gryczaną. Fasolę odcedź, zalej świeżą wodą, ugotuj.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj warzywa starte na grubej tarce, uduś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj rozkruszone drożdże, podgrzewaj na malutkim ogniu, aż drożdże się rozpłyną.
Ostudź kaszę i fasolę, przepuść przez maszynkę do mięsa. Wymieszaj z warzywami, płatkami owsianymi, jajkami i posiekaną natką. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem – masa powinna mieć wyraźny, zdecydowany smak. Przełóż ją do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub manną!) formy (nie do pełna, bo pasztet rośnie w trakcie pieczenia). Piecz godzinę w temp. 180 stopni C. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Pasztet z fasoli i kasz
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10475
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15408
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
- Mila
- Zadomowiony
- Posty: 14466
- Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
- Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10475
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Pasztet z fasoli i kasz
Dziewczyny, sorry ale nie widziałam Waszych pytań. A w ogóle to nie pamiętam tego przepisu
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3