Suszone pomidory

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maria57
Zadomowiony
Posty: 255
Rejestracja: 24 mar 2017, 19:58
Lokalizacja: śląsk

Suszone pomidory

Post autor: maria57 » 10 mar 2017, 22:35

Z tego przepisu robię je od 4 lat , kłopot z w tym że nie pamiętam gdzie go znalazłam ( na pewno jakiś blog kulinarny)

Dowolna ilość pomidorów Limy (tzw, bawole serca
Umyte pomidory przekroić na pół , usunąć miejsce gdzie była szypułka, z każdej połówki usunąć gniazda nasienne
Tak przygotowane ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Miałam niecałe 5 kg pomidorów , zmieściły mi się na dwóch blachach z wyposażenia piekarnika.

Suszyłam jednocześnie obie blachy na dwóch poziomach ( co godz, zmieniałam im miejsce) włączając termoobieg na 90 stopni.
Suszyłam ok. 6 godz ( moje pomidory były bardzo mięsiste i duże , ale mniejsze i mniej mięsiste powinny krócej się suszyć)
Ususzone pomidory tak powinny wyglądać.

Przygotować małe słoiczki , do każdego wkładałam warstwami pomidory ,
Każdą warstwę posypywałam ususzoną bazylią , tymiankiem , grubo zmielonym pieprzem ,solą
Oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Tak ułożone pomidory należy zalać gorącym , ale nie wrzącym olejem ( uwaga , bo pomidorki skwierczą i „ puchną”.
Powinny być w całości przykryte olejem.

Tak przygotowane słoiczki należy zakręcić i odwrócić do góry dnem .
Trzymam je w lodówce kilka miesięcy , traktując jak delicje , tym bardziej ,że z 5 kg wychodzi od 4 do 5 słoiczków dżemowych.

947f34c049e2bc05.jpg
322371dbf0334001med.jpg
6c58325987962f6a.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z warzyw”