Jabłecznik na półkruchym cieście
: 09 sie 2018, 12:39
Przygotować dużą brytfankę, wysmarować masłem klarowanym i obsypać bułką.
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 masło tłuste półtwarde
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 łyżka czubata jogurtu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier i pokrojone masło. Siekać, aż masełko będzie mało widoczne. Dodać pozostałe składniki i szybko ugnieść. Zrobić dwie kulki (3/4 i 1/4). Większa do lodówki, mniejsza do zamrażalnika na czas przygotowania nadzienia.
Owoce:
Jabłka (wiaderko na dużą blachę) obrać i poszatkować lub zetrzeć na dużych oczkach.
1 cukier waniliowy
2 łyżki cynamonu
3 łyżki bułki tartej
Wymieszać.
Na przygotowaną blachę wykleić większą kulę ciasta. Na to wyłożyć masę jabłkową.
Ubić na sztywno (beza) białka z 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć łyżką na jabłka. Mniejszą kulę zetrzeć na dużych otworach i posypać na białko.
Piec na 180 C przez 45 minut.
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 masło tłuste półtwarde
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 łyżka czubata jogurtu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier i pokrojone masło. Siekać, aż masełko będzie mało widoczne. Dodać pozostałe składniki i szybko ugnieść. Zrobić dwie kulki (3/4 i 1/4). Większa do lodówki, mniejsza do zamrażalnika na czas przygotowania nadzienia.
Owoce:
Jabłka (wiaderko na dużą blachę) obrać i poszatkować lub zetrzeć na dużych oczkach.
1 cukier waniliowy
2 łyżki cynamonu
3 łyżki bułki tartej
Wymieszać.
Na przygotowaną blachę wykleić większą kulę ciasta. Na to wyłożyć masę jabłkową.
Ubić na sztywno (beza) białka z 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć łyżką na jabłka. Mniejszą kulę zetrzeć na dużych otworach i posypać na białko.
Piec na 180 C przez 45 minut.