Składniki
-podwójna piersi z kurczaka
-pół kilko mięsa mielonego wieprzowego
-pół kilo pieczarek
-jedna cebula
-śmietana 30%
-sos pomidorowy gotowy z torebki albo zrobiony przez nas
-ulubione przyprawy do kurczaka i mięsa mielonego
W naczyniu żaroodpornym układamy surową, pociętą i doprawioną, pierś z kurczaka. Następnie przyprawione, również surowe, mięso mielone. Na wierzch podduszone pieczarki z cebulką (pieczarki muszą być jędrne, nie trzymamy je długo na patelni-dojdą w piekarniku). Wszystko polewamy wybełtanym ze śmietaną sosem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,30 min (opcja grzałki góra-dół)
Zapiekanka robi się szybko i tak samo szybko znika. Jak ktoś unika gotowych sosów to kupujemy przecier pomidorowy i doprawiamy jak lubimy.
Smacznego
Zapiekanka z kurzych piersi i mięsa mielonego
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22786
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Zapiekanka z kurzych piersi i mięsa mielonego
Brzmi idealnie na temperatury poniżej -10! Dzięki Paputku, już chyba wiem, co w weekend będziemy jeść
- boryna
- Administrator
- Posty: 12349
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
- Lokalizacja: opolskie
Re: Zapiekanka z kurzych piersi i mięsa mielonego
Robisz takie pyszności, a później się dziwisz, że koty same pokrywki ściągają i się częstują . A z czym to najlepiej wchodzi Justynko - ziemniaczki, ryż, makaron?
Re: Zapiekanka z kurzych piersi i mięsa mielonego
Bożenko, robię ją dla Krzycha, a on je tylko z surówką: buraczki, ogórki po meksykańsku. Zapiekanka jest dość kaloryczna. Zostaje w naczyniu sporo sosu, także co tam nie wymyślisz do niej, będzie dobrze. Warstwy spajają się ładnie ze sobą i nie jest rozlatująca. Dobra też na zimno do chleba.