Śledzie po grecku
- Monika2
- Stały Bywalec
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12
Śledzie po grecku
40 dkg śledzi matiasów - zalać zimną wodą na 1 godz
40 dkg marchewki - ugotować w skórce (lekko twarda), obrać i zetrzeć na wiórka
40 dkg cebuli (3 średnie) pokrojone w "8" lub "16" wrzucić do 0,5 szkl oleju - na zimny tłuszcz, żeby straciła swoją surowość, musi być jędrna, dodać marchew, rodzynki (100g), małą puszkę przecieru pomidorowego
do ostudzonych warzyw dodać śledzie pokrojone w paski
zostawić na 1-2 dni w lodówce
40 dkg marchewki - ugotować w skórce (lekko twarda), obrać i zetrzeć na wiórka
40 dkg cebuli (3 średnie) pokrojone w "8" lub "16" wrzucić do 0,5 szkl oleju - na zimny tłuszcz, żeby straciła swoją surowość, musi być jędrna, dodać marchew, rodzynki (100g), małą puszkę przecieru pomidorowego
do ostudzonych warzyw dodać śledzie pokrojone w paski
zostawić na 1-2 dni w lodówce
Pozdrawiam
Monika
Monika
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Śledzie po grecku
Smacznie brzmi, a nie znałam i mam ochotę wypróbować :)
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- Monika2
- Stały Bywalec
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12
Re: Śledzie po grecku
Pani Małgosiu, wszyscy ci, którzy próbowali prosili o jeszcze i... przepis.
Pozdrawiam
Monika
Monika
- Ryszan
- Zadomowiony
- Posty: 2572
- Rejestracja: 21 mar 2017, 11:49
- Lokalizacja: Łódź
Re: Śledzie po grecku
Ja też..... :|MaGorzatka pisze:Smacznie brzmi, a nie znałam i mam ochotę wypróbować :)
Tym bardziej wypróbuję.Monika2 pisze:Pani Małgosiu, wszyscy ci, którzy próbowali prosili o jeszcze i... przepis.
- Monika2
- Stały Bywalec
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12
-
- Zadomowiony
- Posty: 976
- Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Śledzie po grecku
Uwielbiam śledzie. Mam ochotę na ten przepis, ale nie wiem czy dobrze rozumiem. W przepisie podajesz, że cebulę "wrzucić do 0,5 szkl oleju - na zimny tłuszcz".
Czyli, że cebulę dodać do zimnego oleju i co dalej? (zagotować/podgrzać, czy może coś innego?)
Zielona
Czyli, że cebulę dodać do zimnego oleju i co dalej? (zagotować/podgrzać, czy może coś innego?)
Zielona
Zielona
- Monika2
- Stały Bywalec
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12
Re: Śledzie po grecku
Zielona, pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z zimnym tłuszczem (0,5 szkl oleju). Olej musi być zimny, żeby cebula straciła swoją surowość. Należy lekko ją zeszklić, musi być jędrna. Następnie na patelnię dodajemy marchew, rodzynki, przecier pomidorowy. Całość jeszcze trochę podduszamy.Zielona pisze:Uwielbiam śledzie. Mam ochotę na ten przepis, ale nie wiem czy dobrze rozumiem. W przepisie podajesz, że cebulę "wrzucić do 0,5 szkl oleju - na zimny tłuszcz".
Czyli, że cebulę dodać do zimnego oleju i co dalej? (zagotować/podgrzać, czy może coś innego?)
Zielona
Pozdrawiam
Monika
Monika
-
- Zadomowiony
- Posty: 976
- Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
- Lokalizacja: Łódzkie
-
- Zadomowiony
- Posty: 976
- Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Śledzie po grecku
Śledzie po grecku wyszły rewelacyjne. Dosłownie "wyszły". Nie doczekały przepisowych 2 dni w lodówce. No i na niedzielę muszę zrobić z większej porcji.
Dziękuję za przepis. Polecam
Dziękuję za przepis. Polecam
Zielona
- Monika2
- Stały Bywalec
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2017, 21:12
-
- Zadomowiony
- Posty: 976
- Rejestracja: 22 mar 2017, 8:48
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Śledzie po grecku
Poszłam za ciosem i tym sposobem zrobiłam rybę po grecku. Dzwonka karasia (złowionego przez męża we własnym stawie) usmażyłam w mące. Po wystudzeniu podzieliłam na małe kawałki. Starałam się wybrać jak najwięcej ości, jednak tych drobnych pozostało trochę. Trzeba więc uważać przy jedzeniu. Następnym razem trzeba przed smażeniem zrobić filety jak z karpia na wigilię.
Do cebuli, marchewki itd. dodałam odrobinę soku z cytryny.
Smaczne i mniej pracochłonne niż klasyczny sos do ryby po grecku.
Do cebuli, marchewki itd. dodałam odrobinę soku z cytryny.
Smaczne i mniej pracochłonne niż klasyczny sos do ryby po grecku.
Zielona