Bakłażany zapiekane z fetą i warzywami.
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7450
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Bakłażany zapiekane z fetą i warzywami.
Marynata do bakłażana:
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki suszonego tymianku.
Wierzchnią stronę bakłażana nacięłam nożem w krateczkę, blachę wyłożyłam pergaminem, plastry posmarowałam z dwóch stron marynatą i na 15-20 minut do piekarnika, z włączonym termoobiegiem 180 stopni.
W tym czasie podsmażyłam 2 cebule pokrojone w kostkę, do tego 4-5 ząbków posiekanego czosnku, 300 gram poszatkowanych pieczarek, i papryczkę chilli bez nasion i jedną czerwoną paprykę, do tego łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, dwie łyżeczki oregano i dwie bazylii.
Dwie cukinie rozdrobniłam na temperówce do warzyw.
Na podpieczonego bakłażana, położyłam cienkie plasterki fety ( 200g kostka) na to niteczki surowej cukini i podduszone warzywa, na wierzch trochę przecieru pomidorowego i pocięte w plastry zielone oliwki.
Jeszcze na 25 minut do piekarnika i można zajadać.
Z podanej ilości wyszła duża kwadratowa i druga mniejsza, mniej więcej porcja dla czterech osób.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10475
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Bakłażany zapiekane z fetą i warzywami.
Jolu - dzięki, jak się czyta to ślinka leci.
Właśnie się zastanawiałam na d tą cukinią, a to temperówka do warzyw
Właśnie się zastanawiałam na d tą cukinią, a to temperówka do warzyw
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3