- kalafior surowy
- pomidor
- ogórek zielony
- kukurydza konserwowa
- cebula
- pieprz, ew. sól
- majonez, jogurt naturalny lub mieszanka
- ew. koperek lub natka pietruszki
Zielony ogórek zawiera enzym- askorbinazę, która rozkłada witaminę C obecną w pomidorze, dlatego można go zastąpić kiszonym.
Warzywa (proporcje według uznania) pokroić w kostkę. Dodać przyprawy oraz niewielka ilość gęstego majonezu/jogurtu (warzywa puszczą sok).
Smacznego.
Sałatka kalafiorowa
Re: Sałatka kalafiorowa
Kilka różyczek kalafiora i brokuła gotujemy al dente
Jajka ugotowane na twardo
Sos czosnkowy (śmietana, łyżka majonezu (kętrzyńskiego lub kieleckiego tylko taki używam. Ma wyrazisty smak)
migdały w płatkach lub pestki dyni, słonecznika, jak kto lubi.
Układam na przemian kalafiora i brokuła, polewam sosem czosnkowym a na wierzchu układam ćwiartki jajek. Posypuję wierzch nasionami lub migdałami.
Bardzo dobra i fajnie kolorowo wygląda.
Smacznego :)
Jajka ugotowane na twardo
Sos czosnkowy (śmietana, łyżka majonezu (kętrzyńskiego lub kieleckiego tylko taki używam. Ma wyrazisty smak)
migdały w płatkach lub pestki dyni, słonecznika, jak kto lubi.
Układam na przemian kalafiora i brokuła, polewam sosem czosnkowym a na wierzchu układam ćwiartki jajek. Posypuję wierzch nasionami lub migdałami.
Bardzo dobra i fajnie kolorowo wygląda.
Smacznego :)
- Keetee
- Zadomowiony
- Posty: 3859
- Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50
Re: Sałatka kalafiorowa
Ta sałatka przypomina mi zawsze moją koleżankę, która ją uwielbiała i często jadłam ją właśnie u niej . Używała surowy kalafior pokrojony drobno, jajka na twardo, ogórek , koperek i dodawała jeszcze żółty ser .Wszystko wymieszane z sosem czosnkowymAga Z pisze:Kilka różyczek kalafiora i brokuła gotujemy al dente
Jajka ugotowane na twardo
Sos czosnkowy (śmietana, łyżka majonezu (kętrzyńskiego lub kieleckiego tylko taki używam. Ma wyrazisty smak)
migdały w płatkach lub pestki dyni, słonecznika, jak kto lubi.
Układam na przemian kalafiora i brokuła, polewam sosem czosnkowym a na wierzchu układam ćwiartki jajek. Posypuję wierzch nasionami lub migdałami.
Bardzo dobra i fajnie kolorowo wygląda.
Smacznego :)