Pączki serowe
: 10 lut 2021, 20:54
Przepis z zeszytu mojej mamy "Tanie i szybkie pączki serowe kładzione łyżką".
Pochodzi z czasów, gdy sery były tanie, bardzo tanie (tak samo zresztą jak ryby czy wołowina). Dziś sery i ryby są droższe od schabu, a na wołowinę wielu nie stać.
Składniki:
- 0,5 kg białego sera - płaska łyżeczka sody
- 4 łyżki śmietany - 2 łyżki cukru
- 4 jaja - 2 łyżki octu
Ser rozgnieść i wymieszać z ww. składnikami.
Dodać 2 szklanki przesianej mąki.
Kłaść łyżką na rozgrzany olej (smalec). Smażyć na wolnym ogniu.
Można dodać cukier wanil. Można dać więcej sera (ja dałam dziś 67 dag, bo taka była kostka).
Pączki mają nieregularny kształt (jak kluski kładzione) i są po usmażeniu chrupiące (ser!). Nie są takie "syte" jak zwykłe pączki, tzn. można zjeść na raz więcej niż jeden lub dwa.
Pochodzi z czasów, gdy sery były tanie, bardzo tanie (tak samo zresztą jak ryby czy wołowina). Dziś sery i ryby są droższe od schabu, a na wołowinę wielu nie stać.
Składniki:
- 0,5 kg białego sera - płaska łyżeczka sody
- 4 łyżki śmietany - 2 łyżki cukru
- 4 jaja - 2 łyżki octu
Ser rozgnieść i wymieszać z ww. składnikami.
Dodać 2 szklanki przesianej mąki.
Kłaść łyżką na rozgrzany olej (smalec). Smażyć na wolnym ogniu.
Można dodać cukier wanil. Można dać więcej sera (ja dałam dziś 67 dag, bo taka była kostka).
Pączki mają nieregularny kształt (jak kluski kładzione) i są po usmażeniu chrupiące (ser!). Nie są takie "syte" jak zwykłe pączki, tzn. można zjeść na raz więcej niż jeden lub dwa.