Domowe burgery
: 10 cze 2020, 10:10
Składniki:
25 g mleka
200 g wody
5-10 g świeżych drożdży lub dwie łyżeczki suchych
30 g cukru
2 jajka - jedno do ciasta, jedno do smarowania bułek przed pieczeniem
500 g mąki typ 550 - robiłam ze zwykłej tortowej
1,5 łyżeczki soli
80 g miękkiego masła
sezam do posypania
Wykonanie:
Wodę i mleko lekko podgrzać - ma być letnie, dodać drożdże i cukier, pozostawić ten zaczyn aż wyrośnie (ok. 15-20 min). 1 Jajko, mąka, masło (można wcześniej roztopić) oraz sól połączyć z zaczynem, wyrabiać na gładką masę, pozostawić do wyrośnięcia - ok. 1 godzina, po tym czasie ciasto jeszcze raz przerobić i formować bułki - wychodzi ok. 8-10 sztuk. Bułki układać na posypanej mąką stolnicy, albo od razu na wysmarowanej blaszce/wyłożonej papierem (pozostawić odstęp bo rosną) na ok. pół godziny, posmarować rozbełtanym jajkiem posypać sezamem.
Czas pieczenia ok. 15-20 minut, aż się zarumienią. Temperatura ok. 180 stopni, ja robię na termoobieg.
Smacznego!
25 g mleka
200 g wody
5-10 g świeżych drożdży lub dwie łyżeczki suchych
30 g cukru
2 jajka - jedno do ciasta, jedno do smarowania bułek przed pieczeniem
500 g mąki typ 550 - robiłam ze zwykłej tortowej
1,5 łyżeczki soli
80 g miękkiego masła
sezam do posypania
Wykonanie:
Wodę i mleko lekko podgrzać - ma być letnie, dodać drożdże i cukier, pozostawić ten zaczyn aż wyrośnie (ok. 15-20 min). 1 Jajko, mąka, masło (można wcześniej roztopić) oraz sól połączyć z zaczynem, wyrabiać na gładką masę, pozostawić do wyrośnięcia - ok. 1 godzina, po tym czasie ciasto jeszcze raz przerobić i formować bułki - wychodzi ok. 8-10 sztuk. Bułki układać na posypanej mąką stolnicy, albo od razu na wysmarowanej blaszce/wyłożonej papierem (pozostawić odstęp bo rosną) na ok. pół godziny, posmarować rozbełtanym jajkiem posypać sezamem.
Czas pieczenia ok. 15-20 minut, aż się zarumienią. Temperatura ok. 180 stopni, ja robię na termoobieg.
Smacznego!