Langosze
: 27 paź 2018, 17:35
Tradycyjne placki węgierskie podawane z kwaśną śmietaną z solą i czosnkiem, posypane żółtym serem. Niektóre przepisy mówią o dodawaniu do ciasta gniecionych ziemniaków, ale ja nie próbowałam. Robię ze zwykłego ciasta drożdżowego:
10 dkg (kostka) drożdży
200 ml mleka
30 dkg mąki (w razie potrzeby więcej)
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Robimy zaczyn z letniego mleka, łyżki mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Po kilkunastu minutach dodajemy resztę mąki i sól, wyrabiamy aż zacznie odchodzić od miski. Ja wyrabiam mikserem ręcznym, tymi "sprężynkami" do ciasta drożdżowego. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. Następnie odrywamy porcje (z podanej ilości wychodzi mi 5 sporych placków, można też zrobić troszkę mniejsze), rozpłaszczamy je w dłoniach na placki (jeśli ma być elegancko, można rozwałkować) i smażymy z dwóch stron na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Do śmietany dodaję sól i zgnieciony czosnek. Nakładamy na placek uczciwą porcję śmietany i hojnie posypujemy serem.
Smacznego.
10 dkg (kostka) drożdży
200 ml mleka
30 dkg mąki (w razie potrzeby więcej)
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Robimy zaczyn z letniego mleka, łyżki mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Po kilkunastu minutach dodajemy resztę mąki i sól, wyrabiamy aż zacznie odchodzić od miski. Ja wyrabiam mikserem ręcznym, tymi "sprężynkami" do ciasta drożdżowego. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. Następnie odrywamy porcje (z podanej ilości wychodzi mi 5 sporych placków, można też zrobić troszkę mniejsze), rozpłaszczamy je w dłoniach na placki (jeśli ma być elegancko, można rozwałkować) i smażymy z dwóch stron na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Do śmietany dodaję sól i zgnieciony czosnek. Nakładamy na placek uczciwą porcję śmietany i hojnie posypujemy serem.
Smacznego.